Capitoliul, sediul puterii legislative a SUA

Context

Se împlinesc 230 de ani (1793) de când primul preşedinte al SUA, George Washington (1789-1797), punea, la Washington (capitala SUA), piatra de temelie a Capitoliului. În această clădire, un adevărat simbol al Americii, îşi desfăşoară activitatea Congresul federal al Statelor Unite (Senatul şi Camera Reprezentanţilor). Clădirea se află în Washington, D.C., în vârful colinei cunoscute sub numele de „Capitol Hill” la capătul vestic al National Mall. Deși astăzi Capitoliul nu este centrul geografic al „District of Columbia”, clădirea Capitoliului se găsește la originea, în sens matematic, a construirii sferturilor în care este împărțit Districtul Federal Columbia. Oficial, ambele laturi de est și de vest ale Capitoliului sunt curent denumite „fornturi”. Istoric, partea estică a clădirii a fost partea clădirii care inițial a fost desemnată pentru sosirea vizitatorilor, dar și a demnitarilor. Arhitectura construcției din S.U.A. se încadrează în stilul neoclasic, are exteriorul alb, precum toate clădirile federale.

Din 1793, clădirea a fost construită, a ars, a fost reconstruită, a fost extinsă și a fost restaurată.

O clădire simbol

Statele Unite nu aveau o capitală permanentă, iar înainte de 1791, Congresul s-a reunit în opt orașe diferite, printre care Baltimore, New York și Philadelphia. În 1790, Congresul a adoptat Legea privind reședința, care i-a acordat președintelui Washington puterea de a alege o casă permanentă pentru guvernul federal. În anul următor, acesta a ales ceea ce avea să devină Districtul Columbia din terenurile puse la dispoziție de Maryland și Virginia.

Washington a ales trei comisari pentru a supraveghea dezvoltarea capitalei, iar aceștia, la rândul lor, l-au ales pe inginerul francez Pierre Charles L’Enfant pentru a elabora proiectul. La scurt timp însă, L’Enfant a intrat în conflict cu comisarii și a fost concediat în 1792.

A fost organizat apoi un concurs de proiecte, iar un scoțian pe nume William Thornton a prezentat proiectul câștigător pentru clădirea Capitoliului. În septembrie 1793, Washington a pus piatra de temelie a Capitoliului și a început construcția. Planurile arhitecturale ale Capitoliului au fost realizate de către Dr. William Thornton, iar cea mai amplă extindere și domul de către Thomas U. Walter. Însă la realizarea completă a clădirii de-a lungul timpului au contribuit în total 12 arhitecți.

Procesul de construcție s-a încheiat în 1826, însă finalizarea clădirii, așa cum o știm astăzi a presupus mai multe etape. Prima extindere a clădirii – finalizată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, această etapă cuprinzând și ridicarea celebrului dom în 1868. În perioada 1958-1962 au fost adăugate mai multe camere în zona de est a clădirii. Cea mai mare și cea mai recentă extindere a Capitoliului s-a finalizat în 2008, aceasta fiind destinată exclusiv vizitatorilor: Capitol Visitor Center. Cel mai înalt punct exterior al clădirii este Statuia Libertății, situată deasupra domului, gândită inițial de arhitectul Thomas U. Walter. Statuia are aproximativ 6 metri înălțime, cântărește aproape 7 tone și a fost realizată din bronz.

Opera de artă înfățișează o femeie îmbrăcată în stil militar, amintind de statuile romane, în mâna stângă cu o cunună de lauri alături de scutul Statelor Unite ale Americii, iar în mâna dreaptă o sabie înfășurată într-o eșarfă. Astăzi, clădirea Capitoliului, cu faimoasa sa cupolă din fontă și importanta colecție de artă americană, face parte din Complexul Capitoliului, care include șase clădiri de birouri ale Congresului și trei clădiri ale Bibliotecii Congresului, toate dezvoltate în secolele XIX și XX. Clădirea are 580 de camere, 680 de geamuri (dintre care 108 doar ale domului) și 850 de uși. Capitoliul are o suprafață de peste 16.000 de metri pătrați și este împărțit în cinci niveluri. În Capitoliul SUA sunt expuse mai multe opere de artă și picturi murale pe pereții de la primul etaj, dar și din Senat. Picturile murale sunt denumite „Coridoarele Brumidi” și reflectă momentele importante din istoria americană. Sclavii au reprezentat o mare parte din forța de muncă ce a fost implicată în ridicarea Capitoliului, dar și a Casei Albe și a altor clădiri guvernamentale. În 1807, Camera Reprezentanților s-a mutat în aripa sudică a clădirii, care a fost finalizată în 1811. În timpul războiului din 1812, britanicii au invadat Washington, D.C. și au dat foc Capitoliului la 24 august 1814. O furtună a salvat clădirea de la distrugerea totală.

Congresul s-a reunit în sedii temporare din apropiere între 1815 și 1819. La începutul anilor 1850, au început lucrările de extindere a Capitoliului pentru a găzdui numărul tot mai mare de congresmeni. În 1861, construcția a fost întreruptă temporar în timp ce Capitoliul a fost folosit de trupele Uniunii ca spital și cazarmă. După război, extinderile și modernizările moderne ale clădirii au continuat în secolul următor.

Mai multe camere din Capitoliul Statelor Unite au fost folosite în secolul al XIX-lea pentru detenția infractorilor. În prezent, Capitoliul, care este vizitat de 3-5 milioane de persoane în fiecare an. Sub clădire există mai multe tuneluri secrete și chiar un metrou care face legătura în tot complexul și între birouri. Aceste tuneluri nu pot fi vizitate de turiști.

Capitoliul a fost ocupat de două ori

În anul 1814, Capitoliul a fost incendiat de trupele britanice. O furtună puternică a împiedicat distrugerea completă a clădirii, iar lucrările s-au reluat un an mai târziu. Pe 22 august, al patrulea președinte american James Madison împreună cu Guvernul său părăsesc capitala. Madison devine primul președinte american forțat să facă acest lucru.

Data în care Washingtonul a căzut este consemnată în istoriografie ca 24 august 1814. Britanicii au intrat în capitala SUA fără să întâmpine nicio opoziție.

Britanicii au dat foc atât Capitoliului, cât și Casei Albe, dar din lipsă de oameni au părăsit rapid Washingtonul. Americanii și-au luat revanșa după victoriile din bătăliile de la New York, Baltimore și New Orleans, iar în 1815 cele două state au semnat un tratat de pace.

Data de 6 ianuarie 2021 va rămâne una de tristă amintire pentru democrația americană. Mii de susținători ai lui Donald Trump au dărâmat barierele de securitate și au forțat intrarea în Congresul SUA, unde congresmenii s-au reunit pentru a valida oficial victoria electorală a democratului Joe Biden.

În urma acestui eveniment trist, mai mulți dintre cei care au forțat intrarea în Capitoliu au fost judecați și condamnați.

(Autor:Alexandru Balaci)

 

Bibliografie

Calendar Rador

https://www.britannica.com/topic/United-States-Capitol

https://evenimentulistoric.ro/18-septembrie-1793-george-washington-pune-piatra-de-temelie-a-capitoliului.html