Înaintea ședinței de Guvern, pachetul de măsuri a fost discutat și în cadrul Consiliului Tripartid de Dialog Social, organism format din reprezentanți ai executivului, patronatelor și sindicatelor. Care au fost concluziile partenerilor sociali, aflăm de la redactorul RRA, Andrei Șerban.
Reporter: După întâlnirea de la Palatul Victoria, patronatele par a fi mulțumite, pentru că ele au obținut promisiunea că noile măsuri fiscale vor fi puse în practică de la 1 ianuarie 2024. Nici TVA-ul pentru HoReCa nu se va modifica, ceea ce este un lucru bun pentru companiile din acest domeniu, așa cum a subliniat reprezentantul patronatelor, Florin Jianu.
Florin Jianu: Rămâne cota de 9% TVA pentru HoReCa, un lucru foarte bun pentru acest sector. Dacă ar fi crescut TVA-ul, am fi pierdut cu totul competitivitatea cu vecinii noștri bulgari.
Reporter: Sindicatele au declarat că nu sunt mulțumite cu faptul că voucherele de vacanță vor fi acordate doar bugetarilor cu salarii de până la 8.000 lei inclusiv și că se va umbla și la banii suplimentari pentru hrană pentru unele categorii de bugetari. Ele au spus că executivul nu va câștiga mult și că această măsură va încuraja evaziunea fiscală în comerț și în turism. Din partea Cartelului Alfa, Bogdan Hossu.
Bogdan Hossu: Va fi o scădere a numărului de utilizatori pentru cele două servicii, că serviciile respective reprezintă, de fapt, un mecanism principal de combatere a evaziunii fiscale în domeniul comerțului, respectiv, în domeniul turismului.
Reporter: Bogdan Hossu a mai spus că de la 1 octombrie salariul minim va crește la 3.300 lei, după cum i-a informat Guvernul, și că după aceea va avea loc o nouă întâlnire pentru a se discuta noua valoare a salariului minim, care va fi de la 1 ianuarie 2024./RADOR RADIO ROMÂNIA/adumitrache/atataru
(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 21 septembrie)