Consiliul Investitorilor Străini (FIC) trage un semnal de alarmă asupra recentelor propuneri de modificări fiscale,care nu doar schimbă substanțial legislația fiscală și introduc o serie de taxe noi sau majorări, dar totodată,anulează principiul fundamental al Codului care acorda un timp de 6 luni necesar pentru ajustarea afacerilor la noile reguli. Pentru multe dintre noile măsuri fiscale este imposibil de estimat impactul cu acuratețe, iar având în vedere situația precară a bugetului și economiei, este important ca alegerea măsurilor să fie făcută doar în funcție de capacitatea de a estima impactul acestora.
În lipsa unor schimbări majore de gestionare a finanțelor publice, de reducere a cheltuielilor cu administrarea serviciilor publice, de îmbunătățire a colectării, de asigurare a echității fiscale și de reducere a zonelor gri,sustenabilitatea bugetului de stat rămâne fragilă. Totodată, impozitarea disproporționată a marilor contribuabili pune în pericol capacitatea de redresare a economiei, cu riscul chiar ca unele companii să nu mai poată continua activitatea în țara noastră pentru că își vor pierde rentabilitatea sau să migreze unele activități în alte țări UE. Competitivitatea României în raport cu alte state ar putea fi periclitată de o astfel de impozitarea cifrei de afaceri, această practică fiind aproape inexistentă în țările dezvoltate. De asemenea, impozitarea cifrei de afaceri poate produce distorsiuni competitive chiar și pe piața internă, favorizând firmele deja prezente pe o piață, prin comparație cu firmele nou create și crează condiții de concurență inegală în rândul producătorilor competitivi de bunuri similare.
În plus, accelerarea procesului legislativ care vizează modificări substanțiale ale Codului Fiscal pericliteazăîncrederea investitorilor în România. Este vital ca pachetul de proiecte legislative să fie discutat și analizat împreună cu mediul de afaceri pentru a avea o imagine completă a efectelor pe termen mediu și lung asupra economiei reale, și implicit, asupra societății.Investițiile private reprezintă unul dintre motoarele de creștere a economiei, dar și una dintre principalele surse de finanțare a bugetului de stat. FIC analizează periodic percepția marilor investitori asupra economiei din România, în comparație cu alte locații în care sunt prezente companiile pe care aceștia le reprezintă, cu ajutorul instrumentului intitulat „Business Sentiment Index” (BSI). De-a lungul celor 10 ani în care FIC a derulat acest sondaj la nivelul CEOs, stabilitatea și predictibilitatea cadrului fiscal au rămas criterii vitale pentru investițiile private. Ultimele luni de incertitudine sunt reflectate și în cele mai recente date transmise de Banca Națională a României (BNR) referitoare la ISD, care arată că investițiile străine directe în România au scăzut cu 14% în prima jumătate a anului 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022.
România se află într-un proces important de aderare la OECD, organizație ce are la bază promovarea creșterii incluzivă și durabilă la nivel mondial prin cooperare internațională și reforme de politici în sprijinul investițiilor.
Măsurile recent publicate vor îngreuna și întârzia procesul României de aliniere la standardele impuse de OECD pentru creștere economică sustenabilă și sprijinirea investițiilor.
FIC reiterează necesitatea unui cadru legislativ predictibil și consultarea cu mediul de afaceri pentru a ajunge la cele mai bune soluții care să asigure sustenabilitatea bugetului de stat și a economiei, evitarea hiper inflației ca efect al majorării preţurilor de consum și în același timp, retransmite deschiderea pentru dialog cu autoritățile statului pentru a pune la dispoziție analizele și cunoștințele experților din mediul privat. Rămânem
partenerii Guvernului pentru a identifica acele măsuri durabile pentru reforma fiscală, dar și pentru a asigura dezvoltarea economică a României.