Autor:Alexandru Balaci
Context
Pe data de 15 octombrie 70 d.Hr. s-a născut poetul roman Virgiliu, la Andes, lângă Mantua (Italia). A trecut la cele veșnice pe data de 21 septembrie, anul 19 (d.Hr) în Brundisium. A rămas cunoscut în istorie pentru opera ”Eneida” ce redă legenda lui Eneas, un troian care a părăsit Troia în timpul războiului și a ajuns în Italia, unde a devenit strămoșul romanilor.
Viața lui Publius Vergilius Maro
În trecut, Virgiliu a fost considerat de romani cel mai mare poet, opinii prezente în scrierile mai multor generații de poeți și istorici care au făcut referiri la Virgiliu. Faima lui Virgiliu s-a construit în jurul operei „Eneida”, în locul unde personajul Eneas a ajuns în Italia de astăzi, ghidat de divinitate și a proclamat misiunea romanilor de a civiliza întreaga lume. Opera lui Virgiliu are 9,896 de rânduri și se întinde pe 12 volume. Cărțile presupuneau scrieri pe hârtie, le unor informații păstrate și transmise prin viu grai și copiere. Transmiterea prin viu grai mai însemna recitarea versurilor sub formă de poezie sau într-un cântec, acompaniată de instrument, de cele mai multe ori – lira. Un exemplu reprezintă opera „Odisseea” care a fost răspândită de Phemius, un alt poet care își transmitea opera prin cântece, pentru că era„dotat” cu aptitudini vocale de apreciat.
Virgilius a fost crescut într-o familie de țărani și a simțit dragostea față de peninsula italică de la vârste fragede. A fost educat la o școală din Cremona, în Milano, după care a ajuns la Roma, unde a primit lecții de greacă, filosofie și retorică de la Siro Epicurianul, un filosof roman, reprezentant al stoicismului. Poetul Virgiliu a primit educație în timpul republicii, frământată de războaiele civile ale lui Marius și Sulla, iar ulterior a lui Pompei și Julius Caesar. În momentul în care Virgiliu a împlinit vârsta de 20 de ani, Julius Caesar a trecut Rubiconul și a început o serie de războaie civile care s-au terminat în momentul în care Augustus a preluat puterea, prin intermediul victoriei de la Actium, în anul 31 (d.Hr.). Epoca augustiană a prespus și un cult al personalității, prin intermediul poeziei, muzicii, religiei și monumentelor istorice. Virgiliu a fost implicat în cultul lui Augustus și și-a dedicat viața poeziei, fără a fi interesat niciodată de războaie sau de politică. Virgiliu a fost un personaj retras și timid. Timiditatea lui Virgiliu l-a determinat să renunțe la orice idei care erau împotriva orânduirii sociale și statale. Nu s-a căsătorit niciodată, fiind interesat doar de acumularea cât mai multor cunoștințe.
Alte opere atribuite lui Virgiliu
Cu toate că majoritatea operelor realizate de Virgiliu nu au supraviețuit, cercetările arheologice au descoperit câteva poeme cunoscute sub numele de „Appendix Vergiliana”. Dintre primele sale opere salvate, au fost traduse 10 poeme pastorale, scrise între anii 42 și 37 (d.Hr). Virgiliu s-a inspirat din opera lui Theocritus, un poet grec care a murit în anul 280 (d.Hr). Realizările sale poetice l-au pregătit pentru „Eneida”, la care a lucrat aproximativ 11 ani, dar pe care nu a putut să o finalizeze. În anul 19 (d.Hr.) Virgiliu a călătorit în Grecia pentru a studia mai mult, în vederea finalizării operei sale. În timpul călătoriei, el a prins o răceală, care i-a cauzat o febră puternică. Din pricina febrei, nu a putut finaliza călătoria și s-a întors în Italia. În momentul în care a ajuns la Brundisium, Virgiliu a murit, iar poemele sale au fost răspândite. O legendă spune că Virgiliu și-a dorit ca opera sa să fie arsă, însă Augustus a interzis acest lucru, întrucât imaginea pe care a construit-o Romei a fost extrem de stilizată și impozantă.
După moartea poetului, opera sa a fost recomandată în școlile romane de retorică și filosofie. Un exemplu reprezintă Quintilian, care a cerut ca operele lui Virgiliu să constituie baza lecturilor pentru studenți. La câțiva ani diferență, poetul exilat Ovidius a încercat să-l imite pe Virgiliu, iar acest proces a dus la popularizarea operei sale dincolo de spațiul roman.
Bibliografie
https://www.britannica.com/biography/Virgil
https://www.college.columbia.edu/core/content/virgil-0
https://historia.ro/sectiune/general/razboiul-troian-intre-mit-si-realitate-a-existat-2183798.html
Sursa foto : Wikipedia