Misiunea FMI a început a doua evaluare a programului de împrumut acordat Ucrainei

O misiune de monitorizare a Fondului Monetar Internațional (FMI) a început lucrările pentru a doua evaluare a unui program de împrumut multianual de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina.

Reprezentantul permanent al Fondului Monetar Internaţional la Kiev, Vahram Stepanyan, a transmis printr-un comunicat că discuțiile cu guvernul ucrainean vor avea loc pe tema evoluțiilor economice recente și a politicilor fiscale, financiare și structurale. Programul de patru ani al FMI pentru Kiev face parte dintr-un pachet global de 115 miliarde de dolari pentru a sprijini economia, în contextul în care Ucraina luptă împotriva invaziei ruse.

Economia Ucrainei a fost afectată de războiul de 19 luni, iar guvernul s-a bazat mult pe ajutorul occidental pentru a-și finanța plățile sociale și umanitare. Guvernul a anunțat că întreprinderile ucrainene s-au adaptat la noua realitate din timpul războiului și că economia și-a revenit mai repede decât se aștepta în acest an. „După o scădere de 29,1% anul trecut, astăzi observăm o creștere a produsului intern brut”, a declarat Yulia Svyrydenko, ministrul Economiei, într-o postare pe Facebook. „Acum putem spune cu încredere că economia s-a adaptat la condițiile de forță majoră. Estimăm că trendul pozitiv va continua”.

Statisticile oficiale au arătat că PIB-ul a crescut cu 19,5% în al doilea trimestru al anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Ministerul Economiei se așteaptă ca economia să crească cu aproximativ 4% anul acesta și cu până la 5% anul viitor. Ucraina a primit deja aproximativ 3,6 miliarde de dolari de la FMI până în acest an, potrivit datelor Ministerului de Finanțe./cstoica/dsirbu

REUTERS – 25 septembrie