2023. szeptember 26.

Megvan a deficitcsökkentő csomagtervezet végleges változata
Közzétette kedden a honlapján a kormány a deficitcsökkentő csomag törvénytervezetének végső változatát. A jogszabályjavaslat többek között előírja a dohánytermékek jövedéki adójának módosítását, illetve a nagy értékű ingatlanok és gépkocsik megadóztatását. A kormány a képviselőház és a szenátus kedd esti együttes ülésén vállal felelősséget a törvénytervezetért a parlament előtt. A jogszabályjavaslat a pénzügyminisztérium honlapján közvitára bocsátott változathoz képest több pontban módosult. A változtatások az étkezési utalványokat, az előadásokra és sporteseményekre szóló jegyek áfáját (TVA-ját) és a nagyvállalatokra kivetett árbevétel-arányos különadó kiszámításának módját érintik. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.26)
A kormánykoalíció vezetői Kelemen Hunorral egyeztettek a hiánycsökkentő intézkedésekről azok véglegesítése előtt
Marcel Ciolacu miniszterelnök és Nicolae Ciucă szenátusi elnök kedden a Victoria-palotában találkoztak Kelemen Hunor RMDSZ elnökkel, még a kormányülés előtt elemzték a hiánycsökkentő intézkedéscsomaghoz benyújtott módosító indítványokat. A találkozón részt vesz Alfred Simonis, a képviselőház ideiglenes elnöke és Lucian Bode, a Nemzeti Liberális Párt főtitkára is. A végrehajtó közleménye szerint a kormányülésre 15 órakor kerül sor. A parlament ezt követően 18.00 órakor együttes ülést tart, amelyen a kormány felelősséget vállal a törvénytervezetért. Az RMDSZ konkrét kormányzati feltételek teljesítéséhez kötötte az ellenzék által kezdeményezett bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos álláspontját. Ezek között szerepelt a helyi önkormányzatok számára tervezett 2,5 százalékos költségvetési korlát eltörlése is. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.26)
Törvénytervezet az agresszor kiskorúakról
Az agresszor kiskorúakat és szüleiket pszichológiai tanácsadási programban való részvételre kötelező törvénytervezetet fogadott el kedden a képviselőház. A jogszabályjavaslat 6 tartózkodás mellett 228 támogató szavazatot kapott. A 2004/272-es gyermekvédelmi törvényt és a büntető törvénykönyvet módosító tervezet értelmében a bűncselekményt elkövető, de koruknál fogva büntetőjogi felelősségre nem vonható kiskorúaknak szüleikkel együtt kötelező módon részt kell venniük egy állami vagy magán szakszolgálat pszichológiai tanácsadási programjában. Kiskorúak esetében szülői hozzájárulás hiányában az illetékes bíróság is elrendelheti az intézkedést – írja elő a tervezet, amelyről döntő házként szavazott a képviselőház. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.26)
Elkaptak a rendőrök egy drogdíler angoltanárt
Kábítószer-kereskedelem bűntette miatt tartóztattak le egy bákói angoltanárt. A férfi 30 éves és a megye több iskolájában tanít. A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) kedden három házkutatást tart az ügyben. „Az elvégzett vizsgálatokból kiderült, hogy az elkövető 2023 eleje óta kannabisz növényeket termesztett a megye egyik vidéki településén, azzal a céllal, hogy a környék kábítószer-fogyasztóinak eladja a drogot, egy grammért 70 lejt kért” – áll a DIICOT közleményében. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.26)
Terjed a koronavírus
A szeptember 18. és 24. közötti héten 94 személy kapta meg Romániában a Pfizernek az omikron új vírustörzséhez igazított koronavírus elleni vakcináját – derül ki az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központjának kedden közzétett adataiból. Ezt a típusú vakcinát 2022. november 28-ától lehet kérni Romániában. Az oltási kampány kezdetétől, 2020. december 27-től 16 923 794 dózis Covid elleni vakcinát adtak be Romániában, 8 131 264 személyt teljeskörűen beoltottak, 2 669 252-en a harmadik dózist is megkapták. Az oltáskampány kezdetétől összesen 20 106 esetben jegyeztek mellékhatást a koronavírus elleni vakcina beadása után, ezek közül 2248 lokális, 17 858 általános jellegű volt. A szeptember 11-e és 17-e közötti héten 11 226 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában. A kórházban kezelt koronavírusos páciensek között 212 kiskorú van, heten közülük intenzív terápiás ellátásra szorulnak. Az elmúlt héten 18 koronavírussal diagnosztizált személy (tizenegy férfi és hét nő) haláláról érkezett jelentés. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.26)