Revista presei internaționale – 26 septembrie

Un prim motiv ar fi, bineînțeles, războiul lansat de Rusia în Ucraina, iar evenimentele recente continuă să scoată în evidență gravitatea conflictului. “Ucraina  afirmă că șeful flotei ruse de la Marea Neagră ar fi fost ucis, dar Moscova nu comentează”, observă ziarul american New York Post. Pe marginea aceluiași incident, ziarul britanic Daily Mail precizează că “asupra Cartierului General al Armatei Ruse din Crimeea, forțele ucrainene au lansat cel puțin trei rachete, dar Rusia nu a confirmat moartea vreunei persoane”. Pe de altă ăarte, fără să se refere la incident, ziarul moscovit Pravda afirmă că “Ucraina a primit undă verde ca să atace Crimeea”, dar publicația susține că “nu face decât să reproducă un anunț apărut în ziarul spaniol El Pais”.

Un conflict mai vechi, dar reizbucnit în ultima vreme este cel dintre Azerbaidjan și Armenia, iar mărul discurdiei este, bineînțeles, regiunea Nagorno Karabah. Iată și câteva dintre comentariile presei străine cu privire la acest conflict. Ironic, ziarul francez Le Monde comentează: “De obicei învrăjbite în privința relațiilor lor cu guvernul azer de la Baku, celor 27 de state membre ale UE le vine greu să găsească o linie comună ambițioasă, iar problema unor eventuale sancțiuni, susținută de Franța, rămâne în suspensie”. Un alt ziar francez, Le Figaro, afirmă că “Moscova avertizează Armenia că face o enormă greșeală îndepărtându-se de Rusia”. Dar în presa rusă, cotidianul Izvestia informează că, ieri (25 septembrie), “premierul Armeniei, Nikol Pașinian, s-a întâlnit cu ministrul rus de interne, Vladimir Kolokolțev, cu care a discutat domenii-cheie ale cooperării dintre forțele de ordine ruso-armene, cei doi identificând o serie de”, cităm, „măsuri prioritare”. Pe de altă parte, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, își pune din nou la încercare diplomația, de această dată, în conflictul armeano-azer. Publicația turcă Hürriyet relatează că, ieri (25 septembrie), “președintele turc a efectuat o vizită de o zi în Azerbaidjan, unde s-a întâlnit cu omologul său azer, Ilham Aliev, și s-a declarat optimist În privința normalizării situației din regiune: “S-au ivit noi oportunități, iar ele nu trebuie să se piardă”, ar fi spus președintele Erdogan, citat de ziarul turc.

Și în sfârșit, mai aproape de noi, conflictul dintre sârbii și albanezii din Kosovo pare și el să dea în clocot. Cotidianul britanic The Guardian informează că “un conflict armat semnalat dumincă (24 septembrie) între poliția din Kosovo și niște sârbi înarmați s-a soldat cu patru morți”. Pe de altă parte, ediția europeană a publicației americane Politico afirmă că, “pe fondul creșterii tensiunilor din Kosovo, președntele Serbiei, Aleksandar Vucici, a apelat la sfaturile Rusiei, discutând, tot ieri, cu ambasadorul Rusiei în Serbia, Aleksandr Potsan Harcenko”. Publicația sârbă Danas susține că “o parte dintre atacatorii poliștilor din Kosovo s-au predat autorităților din Serbia”. Și tot din Danas aflăm că “albanezii din Kosovo se tem că armata sârbă ar putea interveni”. Pe marginea aceluiași incident, ziarul belgian La Libre Belgique pare să aibă însă alte informații: “Bilanțul violențelor de duminică este destul de ridicat, dar scenariul rămâne în ceață. Desfășurarea evenimentelor e misterioasă, dar, potrivit declarațiilor președintelui Vucic, ar fi fost vorba de un adevăraat mic război într-o perioadă când, mai toară vara, calmul a fost precar”.(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR)