Guvernul şi-a asumat răspunderea în parlament pentru o reformă fiscal-bugetară

Realizator: Cristian Bâcâin – Guvenul şi-a asumat, marţi, răspunderea în parlament pentru o reformă fiscal-bugetară profundă cu obiective clare: echilibrarea finanţelor ţării, eliminarea excepţiilor fiscale necuvenite, taxarea suplimentară a luxului şi reducerea evaziunii. În discursul susţinut în faţa senatorilor şi a deputaţilor premierul Marcel Ciolacu a precizat că pachetul de măsuri prezentat include păstrarea unei TVA scăzută la alimente, medicamente şi lemne de foc, concomitent cu o taxare suplimentară a profitului băncilor şi a companiilor mari, dar şi creşterea cu 10% a salariului minim brut. Forma finală a proiectului de lege cuprinde şi o serie de amendamente formulate de parlamentari care au la dispoziţie trei zile pentru a depune o moţiune de cenzură. Cu o sinteză a şedinţei parlamentare de ieri, Cătălin Purcaru:
Reporter: Pachetul de măsuri fiscal-bugetare va reduce risipa bugetară și va asigura sustenabilitatea financiară pe termen lung, a afirmat premierul Marcel Ciolacu. El a adăugat că executivul își angajează răspunderea, pentru că România nu-și mai poate permite să se bazeze doar pe munca celor cinstiți, care își plătesc corect taxele și impozitele la stat:
Marcel Ciolacu: Astăzi se va încheia o etapă din istoria României. Astăzi se termină cu șmecheria. Toată lumea va plăti în funcție cu cât câștigă. Nu poți să fii milionar, dar să plătești taxele la echivalentul salariului minim pe economie. Nu poți obține profituri excesive, dar în țara în care le-ai obținut să nu plătești nimic, la fel cum nu se poate ca simpla prezență la serviciu să-ți dea dreptul automat la sporuri de zeci de mii de lei, fără nicio performanță.
Reporter: Șeful executivului a dat asigurări că oamenii obișnuiți nu vor plăti niciun fel de taxe în plus, însă vor fi supraimpozitate luxul, profitul excesiv și viciile. Marcel Ciolacu a precizat că singura cale pentru dezvoltarea economică este un parteneriat cinstit și real între executiv și mediul de afaceri și a transmis un mesaj pentru toți angajații din serviciul public:
Marcel Ciolacu: Această guvernare este despre reforme și economie, despre binele românilor și dezvoltarea României. Cei care vor să folosească funcția publică sau politică pentru beneficii personale nu vor fi tolerați în această guvernare și nu se vor putea ascunde după carnetele de partid.
Reporter: În privința combaterii evaziunii fiscale, premierul a precizat că vor crește masiv amenzile și vor fi confiscate bunurile provenite din activități ilicite, iar sumele care nu pot fi justificate vor fi impozitate cu 70%. Liderul USR, Cătălin Drulă, a anunțat că împreună cu Forța Dreptei va ataca la CCR proiectul legislativ pentru care executivul și-a angajat răspunderea în parlament:
Cătălin Drulă: Toate principiile de drept și principiile de responsabilitate fiscală ale unui stat sunt călcate în picioare în numele alimentării clientelei de partid cu banii de care e nevoie pentru acele portbagaje pe care le-am văzut în aceste zile.
Realizator: Opoziția are și varianta ca în termen de trei zile să depună o moțiune de cenzură, însă puțin probabil să se întâmple acest lucru, în condițiile în care nu reușește să strângă cele 117 semnături necesare./RADOR RADIO ROMÂNIA/lcoman/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 septembrie)