Bolile gingivale sunt cauzate de placa bacteriană, unele alimente putând favoriza apariţia acesteia. Trei alimente trebuie evitate pentru protecţia gingiilor şi menţinerea sănătăţii orale. Băuturile carbogazoase sunt printre cei mai mari „vinovaţi” pentru bolile gingivale. Acest lucru se datorează conţinutului lor ridicat de zahăr, care se descompune în acid şi cauzează deteriorarea smalţului dentar. Aceste băuturi sunt principala sursă de zahăr adăugat, iar majoritatea băuturilor fără alcool conţin acid fosforic şi acid citric, care au un efect negativ asupra smalţului dentar. La fel ca şi băuturile carbogazoase, fructele acide pot fi dăunătoare, deoarece distrug smalţul dinţilor, care se înmoaie temporar după consumul de alimente acide, dar saliva îl restabileşte treptat, neutralizând aciditatea din gură. De aceea, fructele acide nu trebuie excluse complet, trebuie doar reglată cantitatea consumată. Carbohidraţii simpli din produsele de patiserie, biscuiţi şi cereale se pot transforma rapid în zahăr. Din cauza texturii lor lipicioase, ele rămân adesea în spaţiile dintre dinţi. Ca rezultat, mâncarea rămâne în acele spaţii câteodată până seara, ceea ce poate provoca o reacţie inflamatorie./ddaniela
(www.zdrave.to – 27 septembrie)