Comisia Europeană (CE) a adoptat noi măsuri de restricționare a microplasticelor, inclusiv sclipici sau mărgele de exfoliere. Astfel, luni, Uniunea Europeană a interzis vânzarea acestor produse și a tuturor celor la care s-au adăugat intenționat microplastice. Prin aceasta, CE speră să prevină eliberarea a jumătate de milion de tone din aceste substanțe în mediu.
Restricția adoptată în REACH (Regulament on the Registration, Evaluation, Authorization and Restriction of Chemical Substances) folosește o definiție largă a microplasticelor, deoarece acoperă toate particulele de polimer sintetic mai mici de cinci milimetri care sunt organice, insolubile și rezistente la degradare.
În cazul în care acestea sunt „justificate în mod corespunzător”, Executivul comunitar a raportat într-un comunicat că se vor aplica excepții și perioade de tranziție pentru ca cei afectați să se adapteze la noile reguli. Scopul acestor măsuri este de a reduce emisiile intenționate de microplastic de la cât mai multe produse posibil. Cele mai frecvente în sfera de aplicare a restricției sunt sclipiciul liber, produsele cosmetice – exfolierea cu microbile sau parfumurile -, detergenții, jucăriile sau medicamentele, printre altele.
Primele măsuri împotriva acestor microplastice vor începe să fie aplicate când restricția va intra în vigoare în 20 de zile. În alte cazuri, aceasta va fi aplicată după o perioadă mai lungă pentru a oferi părților afectate timp să dezvolte și să schimbe alternative.
În mai 2021, Comisia a adoptat deja Planul de acțiune pentru poluare zero, prin care și-a stabilit obiectivul de a reduce poluarea cu microplastic cu 30% până în 2030.
În plus, Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) a concluzionat într-un raport că microplasticele adăugate intenționat sunt eliberate în mediu într-o manieră necontrolată, motiv pentru care a recomandat restricționarea acestora.
Din acest motiv, CE a pregătit această propunere de restricție care a fost deja aprobată de țările UE și care, de asemenea, a trecut cu succes de controlul Parlamentului European și al Consiliului înainte de adoptarea sa.
(www.20minutos.es – 27 septembrie)/rcostea