Măsurile fiscal-bugetare asumate de Executiv sunt esențiale pentru obținerea banilor europeni

„Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – Realizator: Măsurile fiscal-bugetare asumate de Executiv sunt esențiale pentru obținerea banilor europeni, iar în lipsa acestora întreg mediul economic ar fi afectat și aderarea României la OCDE ar fi în pericol, a declarat premierul Marcel Ciolacu. Șeful guvernului a precizat că la finalul acestui an țara noastră va trebui să se încadreze într-un deficit bugetar de cel mult 5,5% din PIB. Reforma fiscală este însă criticată de USR și AUR, care, dacă nu își unesc forțele, nu au șanse să depună o moțiune de cenzură.
Reporter: Andrei Șerban – Premierul Marcel Ciolacu a reamintit că, fără a pune în practică noile măsuri fiscale din legea pentru care și-a asumat răspunderea în Parlament, România riscă să piardă 70 de miliarde de euro fonduri europene. Mai mult, premierul spunea că, în acest caz, guvernul său ar trebui să demisioneze și să lase țara într-o criză socială.
Marcel Ciolacu: Ar fi afectat tot mediul de afaceri și ar fi afectat România în ansamblul său. România ar fi rămas și ar fi intrat într-o procedură de blocare a fondurilor europene. În acest moment, cea mai mare miză este PNRR. Acolo sunt toate reformele pe care România nu le-a făcut de 32 de ani. Dacă nu facem aceste reforme, România nu are nicio șansă să adere în următorii trei-patru ani la OECD. În momentul în care ai intrat în OECD, schimbi regulile în timpul jocului, în sensul bun, adică te adaptezi imediat la solicitările pieței.
Reporter: În Parlament, opoziția pare că nu poate să se unească și să depună moțiunea de cenzură împotriva cabinetului Ciolacu pentru a se opune asumării răspunderii premierului. Alianța pentru Unirea Românilor a făcut un nou apel la USR de a semna moțiunea de cenzură.
George Simion, președintele AUR: Se pare că noi suntem singura opoziție de aici, din Parlamentul României și nu înțelegem sincer cum vor putea explica cei de la USR propriilor alegători acest refuz de a depune moțiune de cenzură. Dacă până vineri după-masă cei de la USR nu vor veni să depună moțiunea de cenzură cu orice text vor ei, înseamnă că cei de la USR nu fac altceva decât jocul lui Marcel Ciolacu, care asta a vrut: fragmentarea opoziției, cumpărarea cu anumite funcții, cu anumite privilegii, a unora și altora dintre parlamentari./RADOR RADIO ROMÂNIA/astanimir/eradu

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (28 septembrie)