2023. szeptember 29.

Az alkotmánybíróság döntéséig nem lépnek hatályba a megszorító intézkedések
A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szóvivője, Ionuţ Moşteanu pénteken bejelentette, hogy pártja megtámadta az alkotmánybíróságon a deficitcsökkentő intézkedésekről szóló törvénytervezetet, amelyért a kormány felelősséget vállalt a parlamentben. Marcel Ciolacu kormányfő azt mondta, az ellenzéki pártoknak jogában áll a megtámadni az alkotmánybíróságon a parlamentben elfogadott törvényeket. A taláros testület október 18-án vizsgálja az ellenzéki beadványt. A miniszterelnök tájékoztatása szerint a beadványt a Jobboldal Ereje törvényhozói mellett a Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakcióinak két tagja is aláírta. A parlamentben nyilatkozó szóvivő elmondta, hogy a beadvány 46 oldalon keresztül sorolja az alkotmányellenesnek vélt törvénycikkelyeket. „Ezzel ma sikerült megakadályoznunk a tervezet hatályba lépését. Várjuk az alkotmánybíróság döntését. Addig a tervezet nem lép hatályba, így egyetlen adó sem nő”- fogalmazott a politikus. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.29)
Közel hárommillárd euró érkezik Brüsszelből
Az Európai Bizottság pénteken kifizeti az uniós helyreállítási alapjából Romániának szánt összeg második részletét, 2,76 milliárd eurót. Az EU helyreállítás alapja 29 milliárd euró vissza nem térítendő támogatással és kedvezményes hitellel finanszírozza Románia helyreállítási tervét. Az uniós testület tájékoztatása szerint Románia azért kaphatja meg a részben vissza nem térítendő támogatásokból, részben kedvezményes hitelből álló összeget, mert teljesített 49-et a második részlet kifizetésének feltételéül szabott mérföldkövek és célkitűzések közül. Ezek többek között a zöld átállásra, a digitalizálásra és a román gazdaság karbonmentesítésére terjednek ki. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.29)
Rajtol az influenzaellenes oltási kampány
Jövő héten kezdődik az influenzaellenes oltási kampány, jelentette be pénteken Alexandru Rafila egészségügyi miniszter. A tárcavezető tájékoztatása szerint a háziorvosok teljes egészében kompenzált influenza elleni vakcinát írhatnak majd fel a veszélyeztetett csoportokhoz tartozó pácienseiknek. Rafila hozzátette, hogy az oltást a háziorvosok vagy a kampányban résztvevő gyógyszertárak alkalmazottai adják be. Az elmúlt években több alkalommal előfordult, hogy az ártámogatott influenza elleni védőoltások késve jutottak el a családorvosokhoz, így már javában dúlt a fertőzés szezonja, mire a betegek megkapták a védelmet szavatoló vakcinát. Az egészségügyi minisztérium egy huszárvágással oldotta meg a problémát: kiiktatta a központi beszerzést, a jogosultak az orvos által felírt recepttel a patikákban válthatják ki a vakcinát. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.29)
Közönségdíjat nyert a Via Transilvanica Velencében
A Via Transilvanica lett az idei European Heritage Awards (Európai Örökség Díj) közönségdíjasa, ugyanakkor az Európai Bizottság és az Europa Nostra egyesület idei kitüntetettjei között szerepelt Ivan Patzaichin alapítványának, a Mila 23-nak az egyik Duna-deltát népszerűsító oktatási projektje is. „Nagy örömmel jelentjük be, hogy elnyertük a fődíjat. Azt, ami nekünk a legértékesebb, mert az emberek bizalmát és elismerését fejezi ki” – fogalmaztak a Tășuleasa Social Egyesület Facebook-oldalán, miután átvették az Európai Bizottság és az Europa Nostra egyesület által kiírt European Heritage Awards (Európai Örökség Díj) idei közönségdíját. Pénteki bejegyzésükben kiemelték, hogy 27 ezer európai állampolgár szavazta meg a Via Tranilvanicát a legjobb műemlékvédő projektnek. „A beérkezett szavazatok számát tekintve megdöntöttük a rekordot. Ez pedig valóban jelent valamit. Köszönünk minden egyes voksot” – tették hozzá. Az Erdély északkeletről délnyugatra átszelő, gyalogosan, lóháton vagy kerékpárral bejárható 1400 kilométeres Via Transilvanica turistaútvonalat tavaly nyitották meg. Munkájuk elismeréseként a csütörtöki, Velencében rendezett díjátadó gálán a Tășuleasa Social Egyesület elnöke, Alin Ușeriu és az ügyvezető igazgató, Székely Anna vették át a rangos díjat. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.29)