Valahia 2023 – exercițiu de simulare a unui accident nuclear la Cernavodă

„Radiojurnal” – Realizator: Cristina Grecu – Un exercițiu care simulează un accident nuclear major a început marți la centrala electrică de la Cernavodă. Participă peste 500 de reprezentanți ai organizațiilor naționale implicate în gestionarea situațiilor de urgență și 100 de parteneri din țări ca Statele Unite, Franța, Norvegia sau Republica Moldova. Marți a fost testat modul în care comunică autoritățile cu reprezentanții centralei de la Cernavodă în situația unui accident nuclear sever.
Petre Min, directorul exercițiului Valahia 2023: Am urmărit felul în care se implementează răspunsul la o situație de urgență nucleară pe amplasamentul CN Cernavodă. Au fost simulate situații cu victime pe amplasament, astfel încât să putem urmări modul în care se coordonează răspunsul medical atât la nivel local, cât și la nivel național, pentru că am realizat în cadrul exercițiului un scenariu prin care victima se transportă la București pentru tratament specializat și practic au întregit tot lanțul de răspuns medical.
Realizator: Exercițiul va continua miercuri cu simularea evacuării orașului Cernavodă în caz de accident nuclear și monitorizarea aeriană din elicopter de către echipe internaționale, transmite corespondentul RRA, Sorin Cealera./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (3 octombrie)