Vorbim despre hidrogen verde, pompe de căldură, panouri solare şi alte concepte, dar în continuare aproape 7,5 milioane de români se încălzesc cu lemne. Chiar dacă încă afară sunt temperaturi pozitive, oamenii prevăzători au început pregătirile pentru iarnă. Mulţi au cumpărat lemne de foc, de teamă să nu se scumpească brusc.
În judeţul Sălaj, Direcţia Silvică a aprobat 27.000 de metri cubi de lemne pentru încălzirea populaţiei în iarna care urmează. Preţul este 500 de lei pentru un metru cub în cazul lemnelor livrate la domiciliul cumpărătorului şi oscilează între 200 şi 400 de lei pentru un metru cub de lemne – asta dacă transportul este suportat de cumpărător.
Reporter: Sălajul nu se mai confruntă de ani buni cu o criză a lemnelor pentru foc, iar asta pentru că silvicultorii au scos pe piață o cantitate suficiente de material lemnos, sursa principală de încălzire a populației. Numai că prețul lemnelor a crescut în ultimii ani pe fondul scumpirii carburanților.
-: S-au cam scumpit lemnele.
-: Prețul lemnului de foc a crescut extraordinar. Încă noi salariul, haideți ca să fim sinceri, cât de cât mai avem.
Reporter: Cu ce vă încălziți casa pe timpul iernii?
-: Aș avea două posibilități: cu lemne și cu gaz. Am și centrală pe lemne și centrală pe gaz. Da, deocamdată cu lemne. Cu lemne e mult mai convenabil decât cu gaz. O mașină de lemne a costat 1.500 lei. Am cumpărat patru mașini și-mi rămân și pe anul viitor.
Reporter: Cei mai mulți sălăjeni de la sat își încălzesc casele cu lemne, chiar și în localitățile unde există rețea de gaz. Lemnele pot fi cumpărate în baza solicitărilor depuse la ocoalele silvice, dar și la primăriile de orașe și comune. Oferte cu lemne pentru foc vin și din mediul privat, iar prețurile variază în funcție de cantitate, distanță și esența lemnului. /apostelnicu/ctuluc
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 octombrie