Premierul israelian a convocat o reuniune de urgență a cabinetului, din cauza violențelor înregistrate în teritoriile palestiniene

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a convocat o reuniune de urgență a cabinetului pentru duminică, din cauza violențelor înregistrate în ultimele zile în teritoriile palestiniene.

Ciocniri violente au avut loc noaptea trecută în zona unui sat palestinian din regiunea Shomron, iar în urmă cu două zile s-au tras focuri de armă în orașul palestinian Tulkarm. Ion Știubea, corespondentul RRA de la Ierusalim, transmite.

Reporter: Noi ciocniri violente au avut loc în cursul nopții trecute între coloniști evrei și locuitori ai satului palestinian Huwara din regiunea Shomron, la sud de Nablus. Violențele au izbucnit în urma unei tentative de atentat, în cursul căreia un palestinian a deschis foc de armă în direcția unei mașini israeliene în care se aflau patru persoane, părinții și doi copii. Întâmplător, deși gloanțele au străpuns luneta mașinii, nimeni nu a fost rănit, iar forțele de securitate israeliene, sosite rapid la fața locului, au început căutările pentru prinderea făptașului. Acesta a fost găsit după câteva ore și, în schimbul de focuri care a urmat, a fost lichidat.

La puțin timp după acest moment, un deputat din partidul de extremă dreapta Forța Evreiască a ridicat un cort de Sukkot în apropierea zonei în care s-a petrecut tentativa de atentat, la care în scurt timp s-au adunat zeci de coloniști evrei, între aceștia, și locuitori palestinieni ai satului. Au izbucnit violențe, manifestate în special prin lansări de pietre, care au produs pagube unor mașini israeliene și au provocat rănirea unui colonist. Incidentele s-au amplificat după ce un palestinian a aruncat blocuri de piatră de la înălțimea unei clădiri, fiind în cele din urmă împușcat mortal de soldații israelieni.

În contextul acestor violențe, primul ministru Benjamin Netanyahu a avut o convorbire telefonică cu șefii sistemului israelian de apărare, între care ministrul apărării, șeful Statului Major al Armatei și șeful Serviciului de Securitate Internă, în care premierul le-a cerut să adopte toate măsurile care se impun pentru restabilirea ordinii publice.

Violențele au reizbucnit și în cursul dimineții de astăzi, pe fondul înmormântării tânărului palestinian ucis după ce a aruncat blocuri de piatră asupra coloniștilor evrei, iar armata a închis pentru câteva ore artera principală a localității, atât pentru circulația mașinilor israeliene, cât și a celor palestiniene. Premierul Netanyahu a convocat ședința guvernului israelian pentru duminică dimineața, în care va relua discuția asupra violențelor din teritorii și a măsurilor care se impun.

În urmă cu două zile, în localitatea palestiniană Tulkarm, tot din regiunea Shomron, au avut loc puternice schimburi de focuri între soldați israelieni și persoane înarmate, în urma cărora trei palestinieni au fost uciși, iar cinci soldați israelieni au fost răniți, doi dintre ei aflându-se în stare critică. În Israel se marchează, începând din această seară și continuând pe parcursul zilei de mâine, sărbătoarea Bucuria Torei, care încheie perioada Sukkotului, începută cu o săptămână în urmă./geftene/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 6 octombrie