Reuniunea trilaterală România-Bulgaria-Grecia

Premierul Marcel Ciolacu este la Varna, în Bulgaria, pentru reuniunea trilaterală România-Bulgaria-Grecia. Discuţiile dintre cei trei premieri sunt programate să înceapă peste o jumătate de oră.

Pe agenda reuniunii – teme de securitate regională şi cooperarea în domeniul energiei şi transportului. Relatează Andrei Şerban.

Reporter: Premierul român Marcel Ciolacu, cel elen, Kyriakos Mitsotakis, și prim-ministrul bulgar, Nikolai Denkov, se vor întâlni la reședința Euxinograd de lângă orașul bulgar Varna de la Marea Neagră, în cadrul unei reuniuni trilaterale, pentru a discuta teme de securitate regională și cooperarea în domeniul energiei și al transporturilor.

La reuniune sunt invitați vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, și comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean. Principalul subiect al reuniunii va fi conectivitatea regională, în special viitorul coridor Grecia-Bulgaria-România, pe traseul Salonic-KavalaAlexandropoli-Burgas-Varna-Constanța, cu o posibilă extindere către Republica Moldova. Pe această rută se dorește crearea unei infrastructuri moderne de transport, comunicații și energie pentru a stimula relațiile economice și politice.

Un alt subiect va fi legat de evoluția războiului din Ucraina și de modul în care cele trei țări pot să contribuie la securitatea regiunii. De asemenea, se va discuta și despre modul în care va fi ajutată Ucraina în acest conflict și despre sprijinirea tranzitului de cereale /…/ analizat și mecanismul care va sta la baza exportului de cereale din Ucraina /…//gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 9 octombrie