Emisiunea: „Știrile dimineții” – Realizatori: Andreea Brașovean, Mircea Ivan
Andreea Brașovean: Se pare că o dronă a căzut în zona localității Ceatalchioi, în județul Tulcea. Ne amintim că aici au mai fost astfel de incidente; și mergem acum la colega noastră, Alexandra Dinu, care are mai multe informații despre acest subiect. În urmă cu puțin timp, de altfel, a venit și un comunicat de presă din partea MApN și se confirmă acest lucru și vom cita din acest comunicat.
Mircea Ivan: Ministerul Apărării Naționale a monitorizat în timp real situația aeriană în zonele de responsabilitate. Vom reveni însă la acest comunicat. O ascultăm pe Alexandra Dinu acum. Te rog, Alexandra.
Reporter: Alexandra Dinu – Ministerul Apărării Naționale a transmis în urmă cu scurt timp că o altă aeronavă fără pilot ar fi căzut în România, în apropiere de localitatea Plauru, din județul Tulcea, în jurul orei 5:00, în această dimineață, transmit cei de la Ministerul Apărării Naționale. A fost descoperit, cel mai probabil despre de către localnici, un crater în care se află mai multe fragmente, ceea ce pare a fi o dronă, așa cum s-a întâmplat și în celelalte trei cazuri, pentru că vorbim în acest moment de a patra dronă din conflictul din Ucraina, care a căzut în România. Toate acele fragmente vor fi adunate de specialiștii din armată, vor fi întinse pe o masă și vor fi analizate pentru a stabili exact ce fel de dronă este cea care a căzut în țara noastră. Și ne reamintim că, ieri, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a transmis și mai multe informații despre celelalte trei drone care au căzut în România. Spunea că sunt drone de supraveghere care au fost doborâte de apărarea antiaeriană din Ucraina, iar fragmentele au căzut în țara noastră. Transmitea, de asemenea, că nu aveau explozibil asupra lor. Știm în acest moment că militarii sunt la fața locului, în zona în care a căzut această dronă, și, de asemenea, știm că, în cele mai multe dintre situații, dronele care au ajuns pe teritoriul României nu au putut fi depistate de radarele din țara noastră, pentru că zboară la o altitudine foarte mică. Vorbim despre aeronave fără pilot, care pot zbura chiar și la o altitudine mai mică de 100 de metri, motiv pentru care radarele din România nu le pot depista. Evident, așa cum s-a întâmplat și în celelalte cazuri, va începe o anchetă pentru a stabili exact când anume și cum a reușit această aeronavă fără pilot să ajungă din nou în România.
Andreea Brașovean: Alexandra Dinu, mulțumesc pentru aceste informații. Rămâne de văzut și dacă autoritățile au dat un mesaj prin RO-Alert, pentru că ultimele dăți au fost emise astfel de mesaje./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar
DIGI 24 (12 octombrie)