Guvernul a aprobat mecanismul agreat cu autoritățile de la Kiev pentru protejarea fermierilor afectați de volumul mare de cereale din Ucraina ajunse pe piața românească. Importul de produse agricole ucrainene va fi permis doar cu autorizație și doar pentru fermierii și procesatorii români care demonstrează că au nevoie să își completeze stocurile. Tot în ședința de ieri, Executivul a luat o decizie pentru combaterea traficului de droguri. A fost suplimentat numărul maxim de posturi pentru DIICOT cu încă 25 de procurori. Un alt act normativ va susține aproximativ 410.000 de copii din familii cu venituri mici, pentru ca aceștia să nu abandoneze școala.
Andrei Șerban, cu detalii despre deciziile luate de Guvern în ședința de ieri.
Reporter: Elevii care fac parte din familii defavorizate vor primi, începând din acest an și până în 2027 bani pentru a-i ajuta la învățătură. Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a spus că este vorba de bani europeni.
Adrian Câciu: O finanțare 100% din fonduri europene în valoare de 500 lei o dată pe an pentru procurarea de materiale școlare și îmbrăcăminte, un program care vizează circa 410.000 de copii.
Reporter: Guvernul a mai adoptat și mecanismul prin care se vor importa cereale din Ucraina. Fermierii români trebuie să demonstreze că au nevoie de cantități suplimentare de cereale, iar acestea trebuie să aibă o calitate corespunzătoare legilor noastre.
Florin Barbu, ministrul agriculturii: Importul de cereale va fi posibil doar pentru fermierii și procesatorii care demonstrează cu acte că au nevoie de cantități pentru completarea stocurilor. Nu pot intra în procesare decât cerealele care respectă standardele de calitate pe baza probelor primite și analizate.
Reporter: La inițiativa Ministerului de Justiție, Guvernul a adoptat o hotărâre pentru angajarea a 25 de procurori antidrog la DIICOT. Ministrul de resort, Alina Gorghiu, a spus că în București și în județul Ilfov este un număr mare de consumatori, iar cu o parte din noii procurori se va înființa un serviciu specializat de combatere a traficului stradal de droguri.
Alina Gorghiu: Șapte posturi de execuție, plus unul de conducere urmează să fie alocate pentru a putea fi înființat acest serviciu specializat în combaterea traficului stradal de droguri, pe raza municipiului București și a județului Ilfov.
Reporter: Un alt act normativ propus de Ministerul Justiției, adoptat de Guvern, va modifica Codul Penal, în sensul că cei care nu se prezintă în șapte zile la închisoare după condamnarea definitivă, vor avea o condamnare suplimentară de până la trei ani./RADOR RADIO ROMÂNIA//astanimir/dstanesc