UE îndeamnă statele din Balcanii de Vest să implementeze reforme şi să îşi creeze propria piaţă unică, în vederea aderării

Uniunea Europeană intenţionează să aducă șase țări din Balcanii de Vest mai aproape de aderarea la blocul comunitar, însă vrea mai întâi ca acestea să implementeze reforme și să își creeze propria piață unică, a declarat luni praderareeședinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

După ce li s-a promis aderarea la UE cu ani în urmă, procesul de aderare a ţărilor din regiune – Albania, Bosnia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia – a stagnat, în principal din cauza reticenței din rândul celor 27 de state membre UE și a lipsei de reformă din întreaga regiune. Von der Leyen, care a participat la un summit al Procesului de la Berlin, desfăşurat la Tirana – o inițiativă germană care vizează îmbunătățirea cooperării în Balcanii de Vest – a declarat că UE și regiunea trebuie acum să își apropie economiile.

„Trebuie cu adevărat să profităm de potențialul… din Balcanii de Vest și să îl apropiem de piața unică europeană”, a declarat Von der Leyen, într-o conferință de presă. Liderii din întreaga regiune au fost prezenţi luni la summit, alături de Von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel, cancelarul german, Olaf Scholz, și prim-ministrul albanez, Edi Rama. Von der Leyen a spus că noul plan de creștere – care ar include deschiderea pieței comune a UE către Balcanii de Vest în domenii precum libera circulație a mărfurilor și serviciilor, transportul, energia și piața unică digitală – va necesita, de asemenea, reforme profunde. „Aceste reforme vor fi însoțite de finanțare pentru investiții din partea UE, dacă vor avea loc”, a spus şefa Comisiei.

Potrivit Comisiei UE, un plan economic și de investiții de 30 de miliarde de euro pentru regiune, oferit de Uniune în 2020, a dus până acum la investiții în valoare de 16 miliarde de euro în ţările din Balcanii de Vest. Von der Leyen a subliniat că dacă acestea își vor crea propria piață comună, aceasta le-ar stimula economiile cu 10%. Scholtz a spus că Procesul de la Berlin constituie „cel mai bun instrument” pentru a accelera integrarea țărilor din Balcanii de Vest. „Orice progres pe care îl faceți pe piața regională comună vă va aduce mult mai aproape de standardele UE”, a spus cancelarul german.

În 2022, Serbia, Albania și Macedonia de Nord au semnat acorduri de mobilitate care permit persoanelor să călătorească și să lucreze în cele trei țări doar în baza cărților de identitate. Luni, cele șase țări au convenit să continue recunoașterea reciprocă a calificărilor profesionale. Serbia și Muntenegru au fost primele din regiune care au lansat discuții de aderare la UE, iar Albania și Macedonia de Nord au început convorbirile cu Bruxelles în 2022. Bosnia și Kosovo se află în continuare cu mult în urmă față de vecinii lor în acest proces./mbrotacel/csimion

REUTERS – 16 octombrie