Comisia Europeană a anunțat că, la șase luni de la începerea implementării proiectelor pilot pentru introducerea procedurilor rapide de acordare a azilului și de returnare a migranților sosiți ilegal în UE, raportează progrese obținute de Bulgaria și România.
Au fost obținute rezultate bune în administrarea frontierelor și în strânsa cooperare cu țările vecine, se menționează într-un comunicat al Comisiei. Se subliniază că proiectele pilot au fost create în martie. Se arată că în Bulgaria, în domeniul azilului, s-au desfășurat training-uri pentru a se facilita implementarea procedurilor accelerate de azil. Bulgaria a pregătit o listă cu anumite țări sigure de origine pentru migranți și a crescut numărul de angajați ai Agenției Europene de Azil, se mai arată în anunț.
Bulgaria este în proces de modificare a legislației pentru a permite emiterea de refuzuri pentru protecție internațională împreună cu deciziile de returnare a migranților ilegali. Autoritățile bulgare lucrează la digitalizarea sistemelor de azil și returnare cu sprijinul agențiilor UE și CE. Bulgaria și-a sporit cooperarea cu Frontex (Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă), adaugă Comisia. Se arată că Bulgaria primește resurse suplimentare, inclusiv echipamente tehnice pentru managementul frontierelor, transmite BTA.
Comisia adaugă că în Bulgaria se introduce posibilitatea de a sprijini returnarea voluntară. Bulgaria și-a îmbunătățit cooperarea cu Oficiul European de Poliție (Europol) pentru a lupta împotriva călăuzelor și pentru a limita circulația secundară a migranților în UE, se arată în evaluare.
Legat de România, sunt luate în considerare modificările legislative privind acordarea azilului. Autoritățile române și-au îmbunătățit și mai mult cooperarea cu Agenția Europeană pentru Azil. România a continuat să-și gestioneze cu succes frontierele externe cu Serbia, subliniază CE.
Se adaugă că și cooperarea pe proiectele pilot va continua cu întâlniri periodice pentru monitorizarea implementării noilor măsuri. CE explică faptul că în iunie a decis să îmbunătățească capacitatea Bulgariei și României de a monitoriza frontierele, prin alocarea de fonduri suplimentare.
24CHASA (Bulgaria) – 19 octombrie 2023
Traducerea: Mirela Petrescu/RADOR RADIO ROMÂNIA/pmirela/fmatei