Radio România este partener media tradiţional al Festivalului Național de Teatru – FNT, ajuns la cea de-a 33-a ediţie, care se desfăşoară sub deviza Laboratoarele sensibilului în perioada 20 – 30 octombrie 2023.
Secțiunea ON AIR a Festivalului vă propune, la Radio România Cultural, programele radiofonice In memoriam Ion Caramitru şi In memoriam George Banu, în intenţia de a contura portrete sonore elocvente ale celor doi mari oameni de teatru, care au avut, fiecare în felul său, o influenţă covârşitoare asupra mişcării teatrale contemporane, în ultimele decenii.
Dintre zecile de roluri memorabile, jucate de Ion Caramitru la Teatrul Național Radiofonic, am alcătuit un repertoriu cât mai variat şi mai sugestiv, astfel încât ascultătorii de teatru radiofonic să regăsească în programele noastre titluri de referinţă, montări de prestigiu, care îl au drept protagonist pe regretatul actor.
Vocea lui Ion Caramitru este, cu siguranță, una dintre cele mai admirate și emoționante din istoria teatrului românesc și a Teatrului Național Radiofonic, iar spectacolele pe care vi le propunem în Secţiunea ON AIR a FNT33 sunt producţii în care actorul joacă roluri importante, pe măsura talentului său copleșitor, remarcabilă fiind capacitatea sa de a reda forme multiple, o întindere de la şoaptă la tumult, jocul inteligent, nuanţat, adaptat microfonului, întruchipând cele mai diverse idei, stări și sentimente.
Tot la Radio România Cultural, îl evocăm pe marele om de teatru George Banu şi vă propunem Trilogia îndepărtării, spectacol din 2011, în regia lui Gavriil Pinte, un eseu radiofonic copleşitor, după un text scris cu luciditate și sensibilitate, ca rezultat al unui exerciţiu meditativ impresionant şi elevat, ivit după o îndelungă sondare a psihologiei umane şi care a dobândit o calitate sonoră aparte, prin accentele inspirate, prin atenţia la nuanţe, prin extraordinara armonizare a vocilor cu muzica.
De asemenea, vom difuza, în memoria strălucitului critic şi profesor universitar, spectacolul de teatru-document Teatrul: Neîmpliniri solitare și împlinire comună sau Monologuri retrospective de George Banu (2015).
Realizat în regia lui Gavriil Pinte, spectacolul reprezintă un document de extraordinară valoare teatrală şi culturală, purtând semnătura unui mare om de teatru român, racordat la fenomenul teatral contemporan de pe întreg teritoriul artistic, un caz unic în arsenalul teatral românesc actual și privilegiu radiofonic.
Spectacolul a fost realizat în patru episoade, în cadrul proiectului Biografii, memorii. Confesiunile lui George Banu. Teme de reflecție, care l-au însoțit de-a lungul vieții, se regăsesc în aceste patru episoade, subintitulate: De ce nu am devenit actor? / De ce nu am devenit scriitor? / De ce nu am devenit profesor? / Cine devine regizor?
La Radio România Actualităţi, spectacolele radiofonice pe care le vom difuza în Secţiunea ON AIR a FNT33 sunt adecvate temei din acest an a Festivalului: Laboratoarele sensibilului. Toate sunt producţii care cultivă inovaţia în domeniul teatrului radiofonic, experimentarea unor modalităţi de expresie noi, incitante, în spiritul evoluţiei formelor auditive şi al posibilităţilor, din ce în ce mai rafinate, de explorare a lumii sunetelor. Ideea de cercetare artistică, de laborator teatral, componenta etică şi puterea de reprezentativitate, care se află printre principiile selectării producţiilor din FNT de anul acesta, conform argumentului selecţionerilor, se regăsesc şi în producţiile sonore pe care vi le vom oferi spre audiţie.
Spectacolele propuse s-au bucurat din plin de aprecierea publicului şi a specialiştilor, unele dintre ele fiind multiplu premiate la festivaluri internaţionale de teatru radiofonic. Sunt creații puternice și captivante, care explorează, prin mijloace auditive, teritorii fascinante, având toate atuurile pentru a interesa şi pentru a cuceri publicul contemporan.