EURACTIV: România a semnat un acord de solidaritate cu Ucraina

Până la sfârșitul anului 2023, România își va dubla capacitatea de tranzit a cerealelor din Ucraina, după cum afirmă Ciolacu. ”Împreună, am reușit să găsim o cale care să faciliteze atât tranzitul cerealelor, cât și protecția intereselor agricultorilor români”, a mai adăugat el.

Comisia European[ a salutat semnarea Memorandumului de înțelegere, subliniind că documentul “va spori capacitatea rețelelor de solidaritate”, mai ales  în contextul pagubelor suferite de rețeaua de transport a Ucrainei în urma agresiunii Rusiei.

România deține un rol esențial în funcționarea rețelelor de solidaritate și cooperează constructiv cu toate părțile implicate”, afirmă Comisia, ea reiterând totodată sprijinul față de instituirea culoarelor de solidaritate între UE și Ucraina, precum și planul ucrainean de acțiune destinat exportului de cereale, mai ales prin facilitarea legăturilor transfrontaliere și prin operațiunile de transport.

Memorandumul subliniază totodată o serie de planuri menite să întărească punctele de trecere a frontierei dintre Ucraina și România – o inițiativă menită să răspundă nevoilor imediate de import și export ale Ucrainei, implicând țara cu fermitate în rețeaua de transport a UE.

În perioada martie 2022 și septembrie 2023, peste 51,5 milioane de tone de cereale, semințe de floarea soarelui și alte produse, precum și peste 42 milioane de tone de produse neagricole (minerale, fier și oțel, lemn) au plecat din Ucraina prin aceste Coridoare ale Solidarității. De la începutul războiului, asta i-a permis Ucrainei să exporte peste 60% din producția sa de cereale.

https://www.euractiv.com/section/politics/news/romania-signs-solidarity-lane-agreement-with-ukraine/

Articol de Cătălina Mihai

Traducerea: Alexandru Danga