Radu Florescu – profesorul care a făcut publică identitatea istorică a lui Dracula

Context

În 1925, pe 23 octombrie, vedea lumina zilei Radu Florescu, cel care avea să devină istoric şi profesor american de origine română; autor a numeroase articole şi cărţi despre România (între ele, bestsellerul „În căutarea lui Dracula”, publicat în 1972, scris împreună cu Raymond McNally. Lucrarea a făcut din Dracula un adevărat brand în Statele Unite). A fost consilier al senatorului american Edward Kennedy privind afacerile externe ale României, dar şi al Departamentului de Stat al SUA în timpul regimului comunist.  Totodată, Radu Florescu se numără printre primele persoane care au pus bazele industriei publicităţii româneşti, la începutul anilor 90 ai secolului XX. A fost consul onorific al României pentru regiunea New England din SUA între anii 1996 şi 2004.

 

Un istoric strălucit

 

Radu Florescu s-a născut la 23 octombrie 1925, în Bucureşti, fiind fiul unui diplomat român.

La vârsta de 13 ani, a părăsit România, împreună cu familia, cu destinaţia Londra, acolo unde tatăl său era consilier la Legaţia României. Aici, a câştigat o bursă la Christ Church, Universitatea Oxford, unde a studiat Artele şi Literele.

Şi-a continuat studiile la Indiana University din Statele Unite Americii, unde a obţinut diploma de doctor în istorie. În 1953 s-a alăturat Boston College din Massachusetts, unde predă ca asistent universitar (1953-1956), profesor colaborator (1956-1962), profesor asociat (1962-1989), profesor (1989-1997). În 1997 i-a fost acordat titlul de profesor emerit. În 1972, a publicat, împreună cu Raymond T. McNally, colegul său profesor de la Departamentul de Istorie al Boston College, bestseller-ul „În căutarea lui Dracula – O istorie adevărată a lui Dracula şi legendele cu vampiri”/ „In Search of Dracula: A True History of Dracula and Vampire Legends”. . În următorii ani, cei doi istorici au mai scris şi alte volume legate de personalitatea domnitorului român, între care: „The Essential Dracula”; „Dracula: A Biography of Vlad the Impaler”; „In Search of Dr. Jekyll and Mr. Hyde”; „In Search of Frankenstein”

Ultima sa apariţie în public la Boston College a avut loc în toamna anului 2013, la o sesiune de autografe pentru noul său roman scris împreună cu profesorul Matei Cazacu, ”Legăturile de sânge ale lui Dracula: O saga a familiei Florescu” (Hamilton Books, 2013), în care spune povestea legăturilor dintre familia Floreştilor şi domnitorul Vlad Ţepeş. Fondator şi director al Centrului de Studii Est Europene (East European Research Center) (1986-2008) în cadrul Boston College, Radu Florescu a oferit burse de studii studenţilor români.

Timp de mulţi ani, a organizat simpozioane şi evenimente culturale celebrând, astfel, patrimoniul românesc. A donat, de asemenea, sute de cărţi despre istoria României, către colecţia balcanică a bibliotecii colegiului. A fost numit, în 1996, consul onorific al României la Boston. În această calitate, el a supravegheat votul prezidenţial şi parlamentar al românilor care locuiesc în zona Bostonului.

În 2004, el a fost invitat de preşedintele Bill Clinton să participe la ceremonia de la Casa Albă, ce a marcat primirea de către România a statutului de membru al NATO. Pe lângă numeroase articole academice şi lucrări istorice, Radu Florescu a publicat în 2004, la Editura Militară, o monografie despre unul dintre strămoşii săi, generalul Ioan Emanoil Florescu (1819-1893) – „Generalul Ioan Emanoil Florescu: organizator al armatei române moderne”. Preşedinţia României i-a acordat, în 2000, Ordinul naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer „pentru realizări artistice remarcabile şi pentru promovarea culturii”.

În plan personal, a fost căsătorit cu franţuzoaica Nicole (din 1950) şi au avut împreună patru copii: Nicholas, John, Radu şi Alexandra.  Dr. Radu Florescu a murit la 18 mai 2014, în Franţa, în urma unor complicaţii pulmonare.

Autor:Alexandru Balaci

 

Bibliografie

 

Calendar Rador

https://jurnalul.ro/stiri/observator/a-murit-radu-florescu-dracula-668582.html

https://www.agerpres.ro/documentare/2020/10/23/o-personalitate-pe-zi-istoricul-american-de-origine-romana-dr-radu-florescu–596258