Eurohold Bulgaria S.A. și Euroins Insurance Group EAD (EIG) au informat oficial Guvernul României cu privire la intenția de a demara un proces de arbitraj internațional pentru a proteja investiția holdingului în România, în cazul în care litigiul actual privind cazul cu Euroins România nu va fi rezolvat rapid și dacă grupul nu va fi compensat corespunzător pentru pierderile suferite. Acest lucru a fost anunțat de Eurohold Bulgaria. Cererea va fi de minim 500 de milioane de euro, a adăugat holdingul.
Holdingul a transmis deja statului român un „Notice of Dispute”, care este primul pas oficial pentru demararea unei proceduri de arbitraj internațional în baza unui acord de protecție a investițiilor, semnat între guvernele Bulgariei și României. „Dacă nu ajungem la un acord acceptabil într-un termen rezonabil, ne vom proteja investiția prin arbitraj internațional”, a explicat Todor Danailov, director executiv al EIG.
Încălcări clare ale autorității de reglementare din România
Eurohold și EIG iau aceste măsuri după decizia autorității române de reglementare pe piața de asigurări ASF din 17 martie de a retrage licența Euroins România. Acțiunile supravegherii financiare din România se remarcă prin numeroase încălcări clare ale unui număr de norme ale dreptului UE, mai precis ale cadrului Solvabilitate II, introdus de toate statele membre pentru a asigura un cadru legislativ stabil și practici de supraveghere consecvente în sectorul asigurărilor pe teritoriul întregii Uniuni, subliniază compania bulgară.
Aprecierea deja împărtășită a Eurohold este că decizia ASF este arbitrară, discriminatorie și constituie expropriere ilegală (ridicarea bunurilor private de către stat – n.red.), ceea ce reprezintă o încălcare brutală a dreptului internațional, se arată în anunț. În urma acestei acțiuni a autorității de reglementare din România, s-a ajuns la procedura de faliment a Euroins România, care a reprezentat o lovitură pentru afacerile grupului de asigurări în România, precizează Eurohold. Înainte de a trece la arbitraj, părțile din litigiul investițional au posibilitatea de a ajunge la o înțelegere prin negocieri. Dacă nu se ajunge la un astfel de acord, Eurohold și EIG sunt gata să înceapă un arbitraj internațional de investiții împotriva Guvernului României.
Traducerea: Mirela Petrescu
ACTUALNO (Bulgaria) – 26 octombrie