EURONEWS: România critică poziția Vienei privind măsurile vamale: „Schengen nu mai funcționează”

EURONEWS (Italia), 27 octombrie 2023 – Austria a blocat aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, deoarece acordurile trebuie „reformate”. Răspunsul președintelui României este dur: uniunea vamală „aproape că nu mai funcționează”.

Spațiul Schengen „nu mai funcționează”, sunt cuvintele dure ale președintelui României, Klaus Iohannis, ca răspuns la poziția Austriei, care se opune intrării Bulgariei și României în uniunea vamală. În ciuda acestui fapt, Iohannis a confirmat că țara sa va încerca să adere la convenție.

Potrivit preşedintelui României, argumentele Austriei „nu sunt transparente”, din moment ce a acceptat aderarea Croaţiei. „Austria spune clar că nu are nimic împotriva României și Bulgariei, dar se opune extinderii spațiului Schengen”, a declarat președintele român.

Necesitatea revizuirii Schengen este unul dintre punctele-cheie ale poziției austriece. După ce s-a întâlnit marți cu omologul său bulgar, cancelarul Karl Nehammer a subliniat că Viena nu are nimic „personal” împotriva Bulgariei și României. Nehammer este de acord că ambele țări îndeplinesc criteriile, dar întregul sistem „este stricat” și trebuie să fie reformat, și abia atunci se poate pune din nou problema extinderii.

La rândul său, Iohannis afirmă că acordul Schengen „aproape că nu mai există”, întrucât mai multe țări și-au închis granițele din cauza imigrației, tot din cauza agravării recentei crize din Orientul Mijlociu.

Italia și Slovenia au anunțat că vor adopta măsuri mai stricte la frontieră. Ministrul de Interne sloven a declarat joi că țara sa va extinde ulterior controalele la frontierele cu Croația și Ungaria pentru încă două luni, în afară de perioada inițială de 10 zile, care trebuia să se încheie pe 30 octombrie.

Sâmbăta trecută Italia a început să verifice vehiculele care intră din Slovenia, după ce a suspendat un acord de frontieră deschisă cu țara vecină, din cauza problemelor de securitate generate de războiul din Gaza.

https://it.euronews.com/2023/10/27/schengen-non-funziona-piu-romania-critica-le-posizioni-di-vienna-sulle-misure-doganali

Traducerea: Oana Avram/RADOR RADIO ROMÂNIA