Vizita oficială la Bucureşti a vicepreşedintei Comisiei Europene pentru Valori şi Transparenţă, Vera Jourova

Vicepreşedinta Comisiei Europene pentru Valori şi Transparenţă, Vera Jourova, afirmă că România stă bine la capitolul Justiţie. Ea adaugă însă că este nevoie de alte reglementări legale pentru ca cetăţenii să aibă acces la un sistem judiciar bine pregătit, după cum a precizat pentru Radio România Actualităţi.

Vera Jourova: Mesajul meu către autorități este că România stă bine la sistemul judiciar. Mai sunt legi noi care trebuie implementate în practică și că trebuie făcut acest lucru nu pentru Bruxelles, ci pentru poporul român, pentru a avea acces la un sistem judiciar foarte bine pregătit.

Reporter: Cum stăm la capitolul digitalizare? Ce credeți că ar trebui să facem mai mult? Ce ne lipsește?

Vera Jourova: Există un potențial enorm în această țară, avem școli care generează experți, un număr mare de femei, ceea ce este unic comparativ cu alte state membre. Și cred că potențialul este enorm, pentru că sunt multe nevoi și foarte mulți bani de investit. În planul de redresare și reziliență sunt destinați 5 miliarde de euro pentru digitalizare, pentru rețeaua 5G, pentru educație, pentru e-guvernare, pentru digitalizarea afacerilor. Ne-ar plăcea enorm să vedem România folosind acești bani și să se digitalizeze cu figuri umane.

Realizator: Vicepreşedinta Comisiei Europene pentru Valori şi Transparenţă, Vera Jourova, în dialog cu reporterul nostru Diana Surdu. Responsabilul european s-a întâlnit astăzi, la Bucureşti, cu ministrul justiţiei, Alina Gorghiu, şi cu şefii principalelor Parchete cu care a discutat despre realizarea unui sistem de justiţie bun pentru cetăţean. Alte subiecte abordate au mai vizat recomandările din Raportul privind Statul de Drept, legea pensiilor de serviciu, măsurile pentru asigurarea adecvată a resursei umane, propunerile de măsuri pentru digitalizare, inteligenţă artificială şi combaterea infracţiunilor din mediul online./gpodea

RADOR RADIO ROMÂNIA – 30 octombrie