Cu 95 de ani în urmă, exact la această oră, câțiva oameni care aveau să intre în istorie aduceau în casele românilor miracolul sunetului. O cutie de diverse forme seducea, prin ceea ce transmitea de la distanță, o întreagă națiune.
În timp, acea cutie magică s-a transformat într-un adevărat univers. Suntem aici ca să celebrăm cei 95 de ani ai primului Radio al românilor.
Radioul la care s-a rostit „Ostaşi, vă ordon: Treceţi Prutul!”, la care a cântat live Maria Tănase, cel care a transmis aselenizarea sau zecele Nadiei Comânești de la Montréal, Radioul la care au vorbit George Enescu sau Nicolae Iorga, Radioul care a făcut anunțul libertății din 1989 a intrat, la 95 de ani, în era digitală și a inteligenței artificiale.
Ne aflăm la prima ediție a unei gale care va premia 12 categorii de reușite ale României, pe care o reflectă Radioul și căreia îi este partener onest. Diversitatea acestor categorii desenează România așa cum este ea astăzi, la 95 de ani de când primele sunete din eter păreau un miracol. Prima categorie pentru care Radio România acordă un premiu în această seară este Mediu. La categoria Mediu nominalizații sunt: Radu și Larisa Rusu, fondatorii Eco-Staff, pentru acțiuni educative în comunitate. Asociația Ivan Patzaichin pentru proiectul „Călăuzele Apelor”, Fundația Conservation Carpatia pentru reintroducerea zimbrilor în Munții Făgăraș, Societatea Ornitologică pentru proiectul „Şcoli prietenoase cu natura”, echipa FDM pentru prototipul „Vatra”. Câştigătorul acestei categorii este Fundația Ivan Patzaichin. Este alături de noi Ivana Patzaichin, fiica unei legende a românilor. Felicitări!
Ivona Patzaichin: Mulțumesc! Mulţumesc frumos! În primul rând e cel mai rău când primești un premiu să fii primul, că e clar că nu îți vin cuvintele, emoțiile sunt imens de mari. Vă mulțumesc foarte mult! Este un proiect pornit de tatăl meu, acesta, „Călăuzele Apelor”. Recent am câștigat și Premiul Europa Nostra pentru același proiect. Este un proiect de suflet al nostru, prin care ne dorim să îi învățăm pe copii să aplice ceea ce învață la școală, să înțeleagă ce fac cu matematica, ce fac cu fizica, construind canotci. Până în prezent au fost construite 11 canotci, de către elevi din școli din Deltă în marea majoritate, dar și din Orșova, Comana, la Școala Piscu am făcut o astfel de canotcă și ne dorim foarte mult să ducem mai departe și tradițiile noastre din moşi-strămoși, să spun așa, şi printre care și cea de a construi bărci. Vă mulțumesc foarte mult. Sunt extrem de emoționată, nu mă așteptam.
Realizator: Felicitări pentru premiu și mult succes în tot ceea ce faceți pe mai departe!/RADOR RADIO ROMÂNIA//atataru
(RADOR RADIO ROMÂNIA – 1 noiembrie)