Este alertă în județul Giurgiu după confirmarea a două focare de gripă aviară în județul învecinat Teleorman

Este alertă și în județul Giurgiu după confirmarea a două focare de gripă aviară în județul învecinat Teleorman.

Imediat, autoritățile sanitar-veterinare din Giurgiu au dispus o serie de măsuri pentru a evita apariția de noi astfel de cazuri și le-au cerut celor care cresc în gospodării păsări să fie extrem de atenți în această perioadă.

Reporter: Marcela Petcu – Direcția Sanitar-Veterinară Giurgiu a trimis instrucțiuni tuturor primăriilor și medicilor veterinari pentru ca toți crescătorii de păsări să își ia măsuri, spune directorul Andrei Darie.

Andrei Darie: Au fost detaliate măsurile sanitar-veterinare care trebuie luate pentru a evita pătrunderea virusului în județul nostru. Cu această ocazie, facem apel la cetățenii județului să respecte condițiile minime de biosecuritate pe care le găsesc inclusiv pe site-ul DSVSA Giurgiu și pagina oficială de Facebook.

Reporter: Oamenii trebuie să își închidă păsările din curte pentru a nu avea contact cu cele sălbatice. De asemenea, populația trebuie să supravegheze atent starea de sănătate a păsărilor din propria gospodărie și orice îmbolnăvire să o raporteze medicului veterinar. Unii însă nu cred în existența virusului.

-: De ce nu mor porumbeii, de ce nu mor ciorile? Astea de ce nu mor?

Reporter: Şi reprezentanții exploatațiilor comerciale trebuie să-și întărească măsurile de biosecuritate. În județul Giurgiu, virusul gripei aviare nu a mai fost depistat de anul trecut, când a evoluat un focar de boală într-o exploatație profesională, iar 33.000 de păsări au fost eutanasiate. /cpodea/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 noiembrie