Pensiile românilor cresc sub presiunea Uniunii Europene

Presiunea UE forțează Guvernul român să facă o schimbare majoră.

Pensiile de stat din România vor crește în medie cu 40% din septembrie anul viitor, a declarat ministrul muncii, Simona Bucura-Oprescu. Acest lucru va fi posibil datorită recalculărilor prevăzute într-un viitor proiect de lege, care va crește cheltuielile cu pensiile cu 13,8 miliarde de lei (echivalentul a 2,97 miliarde de dolari) pe lună, relatează Portfolio.hu.

Conform proiectului de lege privind pensiile, care așteaptă în prezent aprobarea Parlamentului, cinci milioane de pensii vor fi indexate cu 13,8% începând cu luna ianuarie, ca un prim pas. Recalcularea, programată pentru septembrie 2024, urmărește să elimine inegalitățile, astfel încât persoanele care au lucrat în același loc de muncă timp de același număr de ani să primească aceeași pensie.

Reforma sistemului de pensii este o precondiție pentru ca România să continue să aibă acces la fondul de redresare al Uniunii Europene. De aceea, Guvernul s-a angajat să combată inegalitatea și să elimine creșterile de pensii motivate politic și determinate de logica electorală.
În general, se estimează că, cheltuielile publice pentru pensii vor crește de la aproximativ 115 miliarde de lei în acest an la aproximativ 146 miliarde de lei (31,45 miliarde de dolari) în 2024./vblanka/gpodea

https://infostart.hu/kulfold/2023/11/08/jovore-40-szazalekos-nyugdijemeles-a-szomszedban

INFOSTART.HU – 8 noiembrie