Principalele democraţii ale lumii rămân unite în sprijinul ferm pentru Ucraina

Miniştrii de externe din ţările G7, reuniţi la Tokyo, asigură Ucraina de sprijin continuu, în condiţiile în care Kievul se teme tot mai mult de oboseala susţinătorilor săi pe măsură ce războiul cu Rusia se prelungeşte. De asemenea, se aşteaptă ca grupul să ceară pauze temporare în luptele din Gaza pentru a permite ajutorarea populaţiei palestiniene.

Reporter: Roman Muşat – Principalele democraţii ale lumii afirmă că rămân unite în sprijinul ferm pentru Ucraina, chiar şi în situaţia internaţională actuală, complicată de războiul dintre Israel şi Hamas. Potrivit comunicatului transmis de gazdele japoneze, ţările G7 şi-au afirmat intenţia de a continua să impună împreună sancţiuni severe Moscovei, de a accelera eforturile de reconstrucţie a Ucrainei şi de a „lucra la un proces de pace” cu alţi parteneri internaţionali.

Surse France Presse spun că miniştrii de externe din principalele democraţii ale lumii sunt pe cale să ajungă la un consens şi în privinţa solicitării unor pauze umanitare în luptele din Gaza, nu însă şi o încetare a focului, după ce ieri, în prima zi a reuniunii, au avut discuţii constructive pe această temă.

De asemenea, se conturează o înţelegere şi pentru sporirea urgentă a ajutoarelor pentru populaţia enclavei palestiniene, devastate de o lună de război. Secretarul de stat american, Antony Blinken a declarat că este important ca G7 să vorbească pe „o singură voce clară” despre conflictul declanşat de incursiunea sângeroasă a mişcării islamiste palestiniene pe teritoriul israelian de pe 7 octombrie./csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 8 noiembrie