2023. november 9.

Két kivétellel a jelenlegi készpénzfizetési korlátozások maradnak érvényben

Két kivétellel a jelenlegi készpénzfizetési korlátozások maradnak érvényben – jelentette be a csütörtöki kormányülés elején a miniszterelnök. Marcel Ciolacu közlése szerint a két módosulás egyike, hogy a jogi személyek pénztárgépeiben legtöbb 50 ezer lej őrizhető, a másik pedig, hogy az elszámolási előleg naponta legtöbb 1000 lej lehet készpénzben. A miniszterelnök elmondta, a kormány ennek megfelelően módosítani fogja a készpénzhasználatot szabályozó sürgősségi rendeletet. A visszakozást azzal indokolta: a bankok, nagyvállalkozók, családi vállalkozások és kiskereskedők képviselőivel folytatott tárgyalásai után azt a következtetést vonta le, hogy román gazdaság még nincs felkészülve a jelentősebb készpénzfizetési korlátozásokra, különösen vidéken, ahol kevés a bankautomata. Ciolacu ugyanakkor hangsúlyozta, azt szeretné, hogy valamennyi kiskapu bezáruljon az adócsalók előtt, mert a nagy ellátórendszerek működtetéséhez és az autópályák építéséhez az államnak szüksége van bevételekre. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.09)

Meghosszabbítják az energiaszámlák kifizetésére nyújtott támogatás folyósítását.

Csütörtöki ülésén a kormány úgy döntött, 2024. március 31-éig meghosszabbítja az energiaszámlák kifizetésére nyújtott támogatás folyósítását – jelentette be Marcel Ciolacu. Közeledik a tél, és Adrian Câciu, az európai beruházásokért és projektekért felelős miniszter jó hírekkel szolgál. Az energiakártyák érvényességét 2024. március 31-ig meghosszabbítják, így a most következő hideg évszakra is biztosítva vagyunk” – mondta az ülés elején a kormányfő. Ciolacu szerint az Európai Bizottság konzultálásával hozott döntésre szükség volt, mert a támogatás eredetileg csak 2023. december 31-ig volt érvényes. A háztartásonként megítélt, rászorulóknak folyósított támogatás villany-, gáz- és központifűtés-számlák, továbbá gázpalack, tűzifa, fűtőolaj, fapellet és egyéb fűtőanyagok kifizetésére használható. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.09)

A kormány kitart a kisméretű moduláris atomreaktor projekt mellett

Románia továbbra is elkötelezett az első kisméretű moduláris atomreaktor (SMR) megépítése mellett – közölte csütörtökön a bukaresti energiaügyi minisztérium. A szaktárca a Bloomberg azon hírére reagált, hogy az amerikai NuScale Power – amely Romániában is szándékozik SMR-típusú erőművet építeni – leállítja a kisméretű moduláris atomreaktorok építését célzó projektjét az amerikai Utah államban. A cég tájékoztatása szerint erre a beruházás költségeinek 53 százalékos növekedése miatt kerül sor. Az SMR-technológiát használó, 462 megawatt (MW) beépített teljesítményű erőművet közösen építette volna meg a NuScale Power Corporation és a Utah Associated Municipal Power Systems. „Románia fenntartja bizalmát az SMR-technológiában. (.) Erősen hisszük, hogy az SMR-technológiának az évtized végéig történő romániai meghonosítása fontos az energetikai függetlenség és a klímacéljaink elérése szempontjából, a széntüzelésű erőműveknek SMR-technológiájúakkal való helyettesítése révén” – olvasható az energiaügyi tárca közleményében. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.09)

Tiltakoznak a CNAS alkalmazottjai

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) alkalmazottjai tiltakozásképpen november 12-től leállítják a kórházaknak és szolgáltatóknak történő kifizetéseket – jelentette be csütörtökön az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS). A bejelentés előzményeként a CNAS alkalmazottai az intézmény bukaresti székháza előtt tüntettek. A demonstráción részt vett a BNS elnöke, Dumitru Costin is, aki kilátásba helyezte, hogy az egészségbiztosító nagy késéssel fog fizetni azoknak a kórházaknak és szolgáltatóknak, akikkel szerződésben áll. A szakszervezeti vezető szerint a kifizetések leállítása az egész egészségügyi rendszert érinteni fogja, a kórházi alkalmazottak például nem fogják megkapni a néhány napon belül esedékes bérüket. Dumitru Costin indokoltnak nevezte a CNAS alkalmazottainak elégedetlenségét, mert 2018 óta nem emelkedett a bérük, és a személyzethiány miatt 2500-an végzik el 4000 ember munkáját. Hozzátette, hogy az alkalmazottak a követeléseik teljesítéséig folytatják a tiltakozást. Emlékeztetett arra, hogy a CNSAS munkatársainak differenciált béremeléséről szóló törvény tervezetének elfogadásához már csak a képviselőház plénumának szavazata hiányzik. Hozzátette: nem érti, hogy miért késik a szavazás napirendre tűzése. Ugyanakkor sérelmezte, hogy az alkalmazottak már egy hete tiltakoznak, de a kormányzati illetékesek nem hívják tárgyalásra a szakszervezetet. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.09)

Andrei Demeny, Agentia de presa RADOR