Zelenski, despre principalii pași care ar putea pune capăt etapei fierbinți a războiului

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, susţine că, pentru a pune capăt etapei fierbinți a războiului, Ucraina are nevoie de restabilirea integrității sale teritoriale, a drepturilor și a libertăților cetățenilor.

O altă etapă a războiului, potrivit lui Zelenski, este restabilirea dreptăţii. RBC notează că liderul de la Kiev a făcut declaraţii în acest sens, joi, în timpul unei prelegeri susţinute online în faţa unor studenţi din Mexic. „Totul se va sfârși prin pace, dar nu printr-o pace a noastră cu Rusia, care pur și simplu nu o doreşte. Aceasta (Rusia, n.r.) își imaginează pacea în felul său. Iar ne-o imaginăm ca un stat independent, liber, european. Prin urmare, doar restabilirea integrităţii teritoriale, restabilirea drepturilor și libertăților oamenilor, restabilirea suveranității reprezintă principiul esenial al încheierii acestei etape fierbinți a războiului, iar apoi – restabilirea justiției” – a afirmat Zelenski.

Preşedintele a subliniat încă o dată că Ucraina nu va face concesii. Cu toate acestea, liderul de la Kiev nu a obiectat cu privire la faptul că astfel de propuneri există. „Există astfel de voci, există astfel de propuneri. Dar această fiară nu se va opri aici. Pentru că politicile sale nu diferă cu nimic de politicile nazismului nesățios. Prin urmare, trebuie să luptăm. Fiindcă lumea trebuie să realizeze: dacă noi suntem victimele, atunci, nu vom fi ultimele” – a menționat președintele Ucrainei.

Șeful statului a subliniat că, în acest moment, este imposibil să vorbim despre vreo relație cu Rusia, astfel că această problemă ar trebui lăsată la latitudinea generațiilor viitoare. „Acest lucru va depinde de modul în care Rusia încheie acest război. Va părăsi oare singură teritoriul nostru, vor fi dispuse generațiile sale viitoare să-și ceară scuze, va fi restabilită dreptatea datorită verdictelor judecătorești…” – a declarat Zelenski./sdan/aburtica

Agenția de presă RBC – 9 noiembrie