2023. november 10.

A kormány elfogadta az új nyugdíjtörvény tervezetét

Kormányzati források szerint az új nyugdíjtörvényt a kormány minden szükséges jóváhagyással fogadta el, ami azt jelenti, hogy a törvénytervezetet vitára és elfogadásra megküldik a parlamentnek. A tegnapi kormányülés az eredetileg 12 órára tervezetthez képest két és fél órás késéssel kezdődött, majd egy órára ismét elnapolták. A többszöri halasztás oka a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) közötti nézeteltérés volt. Ezek azzal kapcsolatosak, hogy a következő években milyen költségvetési hatása lesz annak a két nyugdíjemelésnek, amelyet a végrehajtó hatalom 2024-ben, január 1-jén és szeptember 1-jén akar végrehajtani. A liberálisok és a szociáldemokraták eltérő statisztikai adatokkal dolgoztak, de végül úgy tűnik, hogy a két kormánypárt közös megoldást talált, a források biztosítására és az új nyugdíjtörvény tervezetét elfogadták. Szintén napirenden van a készpénzkifizetésekről szóló sürgősségi rendelet felülvizsgálata. Mind a magánszemélyek, mind a cégek esetében megmarad minden jelenlegi limit, két kivétellel: a cégek maximum 50.000 lej készpénzzel rendelkezhetnek, az elszámolási előleg pedig napi 1.000 lej lesz. Marcel Ciolacu miniszterelnök elmondta, hogy azért hozta meg ezt a döntést, mert a bankokkal és a kisvállalkozókkal folytatott konzultációk után arra a következtetésre jutott, hogy gazdaságunk továbbra sem tud kevesebb készpénzzel működni, különösen vidéken. A kormányfő a tanácskozás elején azt is bejelentette, hogy az alacsony jövedelmű polgárok számára kiadott energiautalványok érvényességét 2024. március 31-ig meghosszabbítják. Eredetileg idén december 31-ig lettek volna érvényesek. (Radio România Actualităţi)

Bogdan Aurescu elnöki tanácsost tegnap a Nemzetközi Bíróság bírájává választották

A volt külügyminiszter lesz az első román állampolgár, aki ezt a tisztséget betölti. A megválasztás elismeri Bogdan Aurescu professzor szakmai felkészültségét és szakértelmét a nemzetközi jog területén – közölte a bukaresti külügyminisztérium. Klaus Iohannis államfő pedig gratuláló üzenetében azt írja, hogy ez Románia győzelme a nemzetközi jog elsőbbsége mellett, ami tükrözi szilárd elkötelezettségünket a szabályokon alapuló nemzetközi rend mellett. Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Nemzetközi Bíróság bíráinak megválasztása után – amely folyamat során a történelemben először nem orosz jogászt választottak – azt mondta, hogy az ENSZ ezzel elkezdett megszabadulni az orosz befolyástól, és a világ látja, hogy ki rombolja a nemzetközi jogot ahelyett, hogy megvédi azt. (Radio România Actualităţi)

Az olaszországi Bariban működő táblabíróság egészségügyi okokra hivatkozva ideiglenesen felfüggesztette a Neamţ Megyei Tanács volt elnökének, Ionel Arsene-nak a kiadatását a romániai hatóságoknak

A hírt Alina Gorghiu igazságügyi miniszter közölte a Facebookon. Olasz ügyvédei azt állítják, hogy Arsene súlyos depresszióban szenved, és nagy a kockázata annak, hogy öngyilkos lenne, ha bebörtönöznék az országban. Az igazságügyi miniszter szerint az olasz bíróság által kijelölt szakértők fogják elvégezni a kért orvosi szakvéleményt. Alina Gorghiu hozzátette, hogy hazánk büntetés-végrehajtó intézetei speciális kórházakkal rendelkeznek, amelyek alkalmasak az elítéltek bármilyen betegségének a kezelésére. Tegnap Ionel Arsene ügyvédei az Európai Emberjogi Bírósághoz fordultak, hogy megakadályozzák védencük kiadatását Romániának, ahol hat év nyolc hónapos büntetésre ítélték  befolyással való üzérkedés miatt. (Radio România Actualităţi)

Cătălin Predoiu belügyminiszter bemutatta a Konstanca Megyei Rendőrfelügyelőség újjászervezésének kísérleti projektjét

A hangsúly a bűnüldözés nagyobb helyszíni jelenlétére, kevesebb főnökre, a járőrözési, figyelmeztető és közlekedésbiztonsági feladatok kiterjesztésére a megye egész területére, valamint a pénzügyi és logisztikai források biztosítására helyeződik. Ha a projekt sikeres lesz, az modellként szolgálhat az egész romániai rendőrség reformjához – mondta Cătălin Predoiu. A konstancai rendőrség átszervezésére a nyári, május 2-i üdülőhelyi baleset után kerül sor, amikor egy kábítószer hatása alatt álló sofőr két fiatalt ölt meg – közölte a közszolgálati rádió helyi tudósítója, Sorin Cealera. Közben a szóban forgó gépkocsi-vezető édesanyját házi őrizetbe helyezik. A bukaresti fellebbviteli bíróság helyt adott annak a kérésnek, hogy az előzetes letartóztatást házi őrizetre váltsák fel a következő 30 napra. Az asszonyt zsarolással vádolják, miután állítólag megpróbálta rávenni fia egyik barátját az igazság eltitkolására. Állítólag azt mondta a fiatal nőnek, hogy kompromittáló képeket és információkat fog nyilvánosságra hozni róla, ha együttműködik az ügyészekkel. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin – RADOR