„A fost odată la radio (1928-1938)”

„A fost odată la radio (1928-1938)” reprezintă prima carte ce poartă semnătura  jurnalistei Radio România Internațional Monica Ghiță Stoica. Volumul este parte din teza de doctorat „Radio România – vector de comunicare culturală în perioada interbelică”, o cercetare de pionierat  în domeniu, atât la nivel național, cât și internațional. „A fost odată la radio (1928-1938)” prezintă, din perspectivă diacronică, modul cum s-a realizat comunicarea la începuturile radiofoniei, în unele ţări ale lumii, dar, mai ales, în România, arătând evoluția editorială, contribuția la educarea și culturalizarea populației, precum și impactul avut de Radio România asupra publicului, în perioada interbelică.  Volumul se adresează studenților și specialiștilor filologi,  jurnaliști, sociologi, cât și publicului larg care dorește să afle unde se situa România, între 1928 și 1938, pe palierul comunicării radiofonice internaţionale.

Monica Ghiță Stoica este, din anul 2005, absolventă  a Facultății de Litere a Universității din București, specializarea Bibliologie și Știința Informării. În cadrul aceleiași facultăți, a urmat un masterat în Lingvistică cu specializarea Limba Română – Structură și Strategii de Comunicare, absolvit în anul 2007. În perioada 2017-2021 a urmat studiile doctorale în cadrul Școlii Doctorale Litere, Subdomeniul Literatură, ca doctorand bursier. În 2021, a devenit doctor în filologie al Universității din București, obținând calificativul „magna cum laude” cu teza „Radio România – vector de comunicare culturală în perioada interbelică”.

De 23 de ani, Monica Ghiță Stoica este jurnalistă la Radio România. De numele său, se leagă importante proiecte editoriale realizate la Radio România Actualități și Radio România Internațional, printre care realizarea și coordonarea  unui amplu program editorial din istoria radioului public românesc, „România-stare de urgență” difuzat la Radio România Actualități pentru care a primit și premiul UZPR pe anul 2020 la categoria Radio.
În paralel cu activitatea radiofonică, Monica Ghiță Stoica este și profesor asociat la Facultatea de Litere a Universității din București, Departamentul de Științe ale Comunicării. De asemenea, a participat la conferințe științifice și a publicat, în reviste din țară și din străinătate, o serie de articole cu ramificații interdisciplinare, la granița dintre literatură și comunicare.
RADOR – 14 noiembrie