În seara de 14 noiembrie 1940, un raid „blitz” german distrugea trei sferturi din centrul oraşului Coventry (oraș înfrățit după război cu Galați), vizat ca important centru industrial şi cu producţie militară. În acea noapte au fost ucise 550 de persoane, între care mulţi civili! A fost primul bombardament german asupra unor ținte fără importanță strategică și având populație predominant civilă. Operațiunea s-a numit ”Sonata lunii”, pentru că în acea noapte era lună plină.
Context
La începutul Celui de-al Doilea Război Mondial , Coventry era un oraș industrial cu aproximativ 238.000 de locuitori. La fel ca majoritatea orașelor industriale din West Midlands , orașul avea multe uzine producătoare de oțel. În Coventry se produceau și automobile, biciclete, avioane și, din 1900, au apărut fabrici de muniții. Unii istorici, cum ar fi Frederick Taylor, considerau: „Coventry … a fost, de fapt, conform putinei legi care exista pe această temă, o țintă legitimă pentru bombardarea aeriană” .
Coventry era unul dintre centrele cele mai mari din Marea Britanie care producea muniții și 25% din toate aeronavele produse în timpul războiului. Fabrici mici și mijlocii fuseseră construite pe aceleași străzi ca și casele muncitorilor și afacerile din centrul orașului. Cu toate acestea, în perioada interbelică existau deja cartiere private de locuințe mari și chirie redusă, relativ izolate de construcțiile . După bombardamentul de la Rotterdam , Comandamentul RAF Bomber a fost autorizat să atace ținte germane la est de Rin, la 15 mai 1940 a fost emisă autorizare de atac pentru ținte din Ruhr , inclusiv instalații petroliere și alte ținte industriale civile care participau la efortul de război german, cum ar fi furnalele).
Motivul de bază era acela de a îndepărta forțele aeriene germane de frontul francez. Winston Churchill a explicat motivele deciziei într-o scrisoare către omologii săi francezi, la 16 mai 1940 : „Astăzi am discutat cu Cabinetul de Război și cu toți experții cererea pe care mi-ați făcut-o aseară și în această dimineață pentru mai multe escadrile de luptă. Cu toții suntem de acord că este mai bine să atragi dușmanul pe această insulă lovind punctele sale vitale și astfel să ajutăm cauza comună ” . Luftwaffe a început să atace ținte de zi în Insulele Britanice pe1 iulie 1940; englezii consideră 10 iulie 1940 ca început al bătăliei din Marea Britanie . Operațiunea germană Blitz începe la 7 septembrie 1940.
Sonata lunii
Operațiunea Mondscheinsonate ( „Moonlight Sonata“ , în limba germană ) a fost numele dat de armata germană bombardamentului asupra orașului Coventry , în centrul Angliei, în noaptea dinspre 14 spre 15 noiembie 1940 , în timpul Blitz . Numele raidului a venit de la luna plină care a ”tronat” în acea noapte după lucrarea lui Beethoven, intitulată ”Sonata lunii”. În timpul raidului au fost lansate 449 de bombardiere, care au aruncat 450 de tone de bombe explozive și incendiare. Orașul a fost grav avariat (4.330 de case distruse), 568 din cei 320.000 de locuitori ai săi au fost uciși și 723 răniți. Catedrala Sf . Mihail Coventry a fost complet distrusă. Lângă ruine a fost construită o catedrală modernă, care poate fi văzută și astăzi. Cele două clădiri comunică, partea ruinată fiind amenajată și lăsată așa cum este, ca dovadă a distrugerilor provocate de război. Potrivit unor istorici, care au preluat un comunicat de presă german din acea vreme, acest raid împotriva unui oraș medieval a fost un răspuns împotriva bombardamentului centrului istoric din München de către avioanele britanice, cu șase zile mai devreme.
O legendă spune că Winston Churchill ar fi luat decizia de a lăsa orașul să fie bombardat , pentru a păstra secretul capturării mașinii de criptare în comunicările Axei (celebra Enigma ), doar copiii fiind evacuați sub pretextul taberelor de vacanță. De fapt, Churchill a avut informațiile despre un bombardament în noaptea de 14 până la 15 noiembrie 1940,dar nu cunoștea locul. În acel moment se credea că bombardamentul va atinge suburbiile Londrei.
Autor: Alexandru Balaci
Bibliografie
Calendar Rador
https://www.bbc.co.uk/history/events/germany_bombs_british_towns_and_cities
(în) RV Jones, „Intelligence Ethics” în ianuarie Goldman Ethics of Spying: Un cititor pentru serviciul de informații , Scarecrow Press,14 decembrie 2005( ISBN 978-0-8108-8220-1), p. 25