Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie privind pauze urgente şi extinse în luptele din Fâşia Gaza

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie ce face apel la pauze urgente şi extinse în luptele din Fâşia Gaza, pentru a permite accesul ajutoarelor. Aceasta a fost a cincea tentativă a Consiliului de a ajunge la un acord în privinţa conflictului din Orientul Mijlociu.

Statele Unite – aliatul Israelului – s-a abţinut de la folosirea dreptului de veto. Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, şi-a exprimat speranţa că adoptarea acestei rezoluţii va permite ONU şi partenerilor acesteia să îşi mărească livrările de ajutoare în Gaza. „În ultima lună, lumea a urmărit cu o frustrare de înţeles şi cu o îngrijorare tot mai mare cum acest consiliu a fost incapabil să se exprime clar în problema presantă a păcii şi securităţii internaţionale. Şi nu a fost din lipsă de eforturi. Am ajuns foarte aproape în luna octombrie, când Statele Unite au depus o rezoluţie puternică şi echilibrată, ce ar fi fost adoptată dacă nu ar fi fost veto-urile Rusiei şi Chinei”, a spus Linda Thomas-Greenfield.

BBC SERVICIUL MONDIAL – 15 noiembrie