Emisiunea: „Radiojurnal” – Realizator: MIhaela Mihai – Unu din cinci români a fost afectat de sărăcie anul trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Cea mai înaltă incidență s-a înregistrat în rândul tinerilor sub 25 de ani. Dacă nu s-ar fi plătit pensiile și alte ajutoare sociale, aproape jumătate din populație s-ar fi aflat în această situație.
Reporter: Iulian Olescu – Anul trecut, rata riscului de sărăcie sau excluziune socială a fost de 34,4%, corespunzătoare unui număr de 6,5 milioane de persoane, fiind în foarte ușoară scădere față de anul precedent. Analistul economic Adrian Codirlașu, vicepreședinte al CFA România, spune că, odată cu convergența veniturilor către media din Uniunea Europeană, și nivelul de risc de sărăcie se va reduce, însă adaugă și alte elemente importante.
Adrian Codirlașu: Cu cât educația este mai joasă, cu atât acest risc de sărăcie crește. Deci, un alt mod de a reduce acest risc este investiție serioasă în educație, atât din partea guvernului, cât și din partea indivizilor. Avem o problemă și cu depopularea localităților mici. Într-o localitate mică, accesul la bunuri și servicii, inclusiv la educație și sănătate, este extrem de redus. Ce ar putea duce la o dezvoltare mai incluzivă în România? Dezvoltarea infrastructurii; dezvoltându-se infrastructura, și investitorii vor veni în acele zone.
Reporter: Adrian Codirlașu subliniază și risipa care se manifestă în cadrul administrațiilor locale și spune că utilizarea mult mai eficientă și mai bună a banului public în această zonă ar elibera sume care pot fi direcționate către investiții locale./RADOR RADIO ROMÂNIA/asalar
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (17 noiembrie)