Cancelarul german și președintele turc și-au afișat dezacordul profund față de războiul din Gaza, cu ocazia întâlnirii lor de la Berlin

Cancelarul german Olaf Scholz și președintele turc Recep Tayyip Erdoğan și-au afișat dezacordul profund față de războiul din Gaza, cu ocazia întâlnirii lor de la Berlin.

În declarațiile anterioare, Scholz a susținut dreptul Israelului de a se apăra în fața atacurilor teroriste ale Hamas, în timp ce Erdoğan a afirmat că Israelul este un stat terorist, iar militanții Hamas sunt luptători ai rezistenței care își apără pământurile. În scurta sa vizită în Germania, președintele Erdoğan a păstrat însă un ton reținut.

Reporter: Adriana Leu – La conferința de presă comună cu cancelarul german, președintele Turciei a sugerat că Germania nu critică Israelul din cauza Holocaustului. Potrivit corespondentului RRA, liderul turc a spus că el nu poate tăcea când Fâșia Gaza a fost complet distrusă, iar 13.000 de palestinieni, copii, femei și bătrâni, au fost uciși. Erdoğan s-a ferit totuși să conteste dreptul statului evreu de a exista, cum a făcut-o anterior.

Cancelarul german a spus că divergențele turco-germane nu sunt un secret pentru nimeni, dar că dialogul direct este important în momente dificile. Scholz a subliniat că Turcia și Germania împărtășesc temerile cu privire la o conflagrație extinsă în regiune și discută despre cum să o prevină. Ambele țări sunt îngrijorate de suferințele poporului palestinian, dar Scholz a vorbit despre nevoia de pauze umanitare în lupte pentru distribuirea ajutoarelor, în vreme ce Erdoğan a cerut încetarea focului, o variantă respinsă de Israel.

Recep Erdoğan a fost invitat în Germania cu luni în urmă, după ce a câștigat un nou mandat de președinte. Turcia este privită ca un partener incomod, dar esențial în Germania, unde trăiesc peste 3 milioane de oameni cu rădăcini turcești./geftene/csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 18 noiembrie