Realizator: Gabriela Mitrovici – Legea pensiilor a trecut astăzi și de Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz și care a dezbătut actul normativ mai puțin de o oră. Documentul a fost adoptat în mare parte în forma propusă de Guvern, care, potrivit coaliției de la putere, este sustenabilă și va aduce stabilitare sistemului de pensii. Opoziția crede însă că legea creează o nouă serie de nedreptăți pentru unele categorii sociale, iar măririle promise nu au sursă de finanțare.
Reporter: Iulia Gherman – Noua lege a pensiilor prevede ca la muncă egală să fie acordate venituri egale, a subliniat ministrul muncii, Simona Bucura-Oprescu, în timpul dezbaterilor din plenul Camerei Deputaților, unde a cerut și un vot pozitiv pentru acest proiect din partea grupurilor parlamentare.
Simona Bucura-Oprescu: Să adoptăm acest act normativ la timp, pentru a fi gata cu reformă, astfel încât Comisia Europeană să elimine acel 9,4, care ar fi înghețat pesiile românilor până în 2070.
Reporter: De cealaltă parte, reprezentanții opoziției și-au exprimat nemulțumirea pentru modul accelerat în care s-au desfășurat dezbaterile și pentru respingerea în totalitate a amendamentelor depuse de USR, AUR și UDMR. Mai mult, ei consideră că majorarea pensiilor, prevăzută în proiectul de lege, nu are o susținere financiar-bugetară reală.
Antonio Andrușceac, deputat AUR: Cum putem să credem că lucrurile acestea, chiar și în formula pe care ați propus-o, vor fi duse la bun sfârșit, când n-ați putut niciodată să ne spuneți care este sursa bugetară?
Reporter: Față de forma prezentă de Guvern, s-a stabilit, între altele, că în cazul în care la recalculare va rezulta o pensie mai mică, se va acorda cea aflată anterior în plată până când aceasta va crește, ca urmare a majorării valorii punctului de referință. De asemenea, se vor acorda puncte suplimentare pentru minerii care au lucrat în subteran și pentru persoanele care au desfășurat activități de cercetare și exploatare a materiilor prime nucleare. /RADOR RADIO ROMÂNIA//geftene/cpodea