2023. november 22.

„A román kommunizmus” címmel tartottak nemzetközi konferenciát

A kormány célja az emlékezetpolitika megerősítése, a történelmi igazság feltárása, valamint a kommunizmussal kapcsolatos kutatás és oktatás fejlesztése, hangsúlyozta Marcel Ciolacu miniszterelnök a „Román Kommunizmus” címmel 12-ik alkalommal megrendezett nemzetközi konferencia részvevőihez intézett üzenetében, amely rámutat arra is, hogy a múlt elfogadása a demokratikus társadalom alapeleme. Emiatt, a kommunizmus áldozataival szembeni erkölcsi kötelesség mellett, nem engedhetjük meg, hogy a múlt tényeit elferdítsék, fel kell tárnunk és népszerűsítenünk kell a történelmi igazságot a fiatalabb nemzedékek körében, hogy a kommunizmus által elkövetett kegyetlenségek ne ismétlődjenek meg, deklarálta Marcel Ciolacu.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.22)

A pénzügyminiszter a csütörtöki kormányülésen ismerteti az Országos Adóhatóság digitalizálására utaló tervét

A pénzügyminiszter a csütörtöki kormányülésen terjeszti elő az Országos Adóhivatal digitalizálására utaló tervét. A hivatal digitalizálásnak célja az adócsalás leszoritása. Ugyanakkor a kormánykoalíció vezetői törvénytervezetet nyújtanak be a Parlamentben, amely minden kiskaput megszüntet az adókerülők előtt, nyílatkozta szerdán Marcel Ciolacu miniszterelnök, hozzáfűzve: Itt az ideje, hogy mindenki fizesse az adót. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy a Pénzügyminisztériumnak és a Nemzeti Banknak van elég pénze a külföldi hitelek kamatainak kifizetésére, és biztosított afelöl, hogy Romániát jövőre nem fenyegeti a fizetésképtelenség. A miniszterelnök nyílatkozata az A7-es (moldovai) Autópálya utolsó szakaszának (összesen 13 útszakasz lévén) megépitésére hívatott szerződés aláírása alkalmából hangzott el. Marcel Ciolacu közölte, jövőre újabb 250 kilométernyi autópálya és gyorsforgalmi út kerül használatba, ami igazi rekord, amint a miniszterelnök fogalmazott. Ciolacu elismerően szólt arról, hogy a szállitásügyi minisztériumnak sikerült a befagyasztott pályázatokat feloldania. Másrészt, Cătălin Drulă, volt közlekedési miniszter, a Románok Egyesüléséért Szövetség (USR) tagja az állítja, hogy a Moldvai Autópálya kivitelezése erősen megkésett. „A munkálatok megkezdésére vonatkozó szerződések aláírása elfogadhatatlanul sokáig elhúzódott és kevés az esély az Országos Helyreállítási Tervben (PNRR) előirányzott határidők betartására”, vélekedett a volt miniszter. Ezzel szemben Sorin Grindeanu jelenlegi tárcavezető leszögezte, hogy a késés az Országos Panaszrendezési Tanács eljárásai miatt történt, de ennek ellenére a PNRR-ben foglalt határidőket nem lépik túl.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.22)

A környezetvédelmi miniszter több millió eurós szankciókra számít

Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter szerint az Európai Unió Bírósága december 14-én elítélheti Romániát 31 hulladéklerakó lezárásának elmulasztása miatt, mutatott rá a tárcavezető a képviselőház európai ügyekért felelős bizottságának keddi ülésén. A miniszter elmondta, hogy a várható büntetés mérséklése érdekében megpróbálják „menteni a menthetőt” további hulladéklerakók bezárásával még az ítélethozatal előtt. A tárcavezető „több millió eurós” szankciókra számít.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.22)

A futballakadémiák finanszírozásáról

„Itt az ideje, hogy a román állam közvetlenül részt vállaljon a futballakadémiák finanszírozásából és ezáltal segítsen szilárd alapot és világos perspektívát teremteni a román labdarugás jövője számára”, nyílatkozta szerdán Marcel Ciolacu miniszterelnök egy Buzăuban tartott sajtótájékoztatón, amelyen egyben gratulált a román labdarugó-vállogatottnak, amely csoportelsőként öt pont előnnyel jutott ki, a második csapathoz képest, a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokságra. „A mostani válogatott új reményt adott a román labdarúgás számára, ezért úgy vélem, hogy a román államnak és a kormánynak is kötelessége a Román Labdarúgó Szövetséggel együtt összefogni azokkal a klubokkal, amelyek eddig is befektettek a labdarúgó-akadémiákba, hogy szilárdabb alapot és kiszámíthatóbb jövőt teremtsenek a román labdarúgásnak, hiszen erre várunk régóta mindannyian, szurkolókként és román állampolgárokként”, hangsúlyozta a miniszterelnök.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.22)

Az erdők elektronikus műholdas megfigyelését az Európai Bizottság projektje alapján törvényileg szabályozzák

Az Európai Bizottság új uniós jogszabályt javasol az erdők műholdas megfigyelésére vonatkozóan. Ez szerint a tagállamok hosszú távú terveket készíthetnek a rendszeren keresztül beszerzett adatok alapján, amelyeket összehangolhatják az Európai Unió terveivel. A Bizottság ugyanakkor a rendszer segítségével ellenőrzi, hogy a tagországok által beküldött adatok megfelelnek-e a valóságnak. Ez egyben kiindulópont az illegális fakitermelés leszorítására. Az Európai Bizottság kezdeményezése a Copernicus rendszer alkalmazását javasolja, amely részletes adatokkal szolgál a Föld felszínének helyzetéről, beleértve az erdők állapotát is. A bizottság két szinten működik: javasolja, hogy a tagországok a rendszer segítségével egységesen és közös eszközökkel készítsék el hosszú távú erdészeti terveiket. Így a Bizottságnak megküldö adatok könnyebben központosíthatók, és az európai erdők valós helyzetét tükrözik. Ugyanakkor maga a testület figyelemmel követheti a helyzetet ugyanezen rendszer segítségével és megállapíthatja, hogy az európai államok által küldött adatok megfelelnek-e a valóságnak. Ily módon bizonyos jelenségek jobban és valós időben megfigyelhetők nemcsak a tagállamok, hanem a Bizottság által is, mint például az illegális- és a helytelen fakitermelés vagy az erdőt veszélyeztető természeti jelenségek, mint például a tűz vagy erdőbetegségek. Virginijus Sinkevičius európai biztos szerint Romániának már megvan az az előnye, hogy bevezethei a SUMAL-rendszert. „A SUMAL rendszer kidolgozásával Románia nemcsak az erdők fizikai állapotát tudja nyomon követni, hanem az erdőben folyó gazdasági tevékenységeket is. Itt Románia előnyt élvez a SUMAL teljes körű bevezetésével, mert az ilyen jellegű információkat minden államtól központilag gyűjtjük be. Másrészt, Romániának még néhány jogszabályt el kell fogadnia az illegális fakitermelés elleni hatékony küzdelem érdekében, és ez irányban a kormánynak kötelességet  kell vállania”, mondotta Virginijus Sinkevičius.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.22)

Rozália Gănciulescu