Franţa înăspreşte măsurile menite să combată fumatul, prin adoptarea de noi restricţii şi creşterea graduală a preţurilor în următorii anii

Realizator: Mihaela Mihai – Franţa înăspreşte măsurile menite să combată fumatul, prin adoptarea de noi restricţii şi creşterea graduală a preţurilor în următorii anii. În 2027, un pachet de ţigări ar urma să coste 13 euro, echivalentul a aproape 65 de lei în prezent. Corespondenta RRA, Daniela Coman, transmite din Paris:

Reporter: Prețul tutunului va rămâne neschimbat anul viitor, însă în 2025 va urca la 12 euro, pachetul, iar din 2026 la 13 euro. În plus, se va generaliza interdicția de a fuma în spațiile publice și în jurul acestora, inclusiv în exterior – parcuri, plaje, păduri, spații de agrement în aer liber, precum și pe străzile din apropierea școlilor. ‘Pe viitor, fără tutun va fi norma’, a declarat ministrul francez al sănătății, Aurélien Rousseau, care i-a felicitat pe primarii ce au reușit să transforme peste 7.000 de tutungerii în magazine cu alte produse.

Aurélien Rousseau: Interdicția de a fuma și creșterea prețurilor la țigări sunt măsuri care funcționează. Este un consens știinţific la nivel mondial că sunt măsurile cele mai eficiente împotriva fumatului.

Reporter: Măsurile luate în trecut arată că scumpirea cu 10% a țigărilor a dus la scăderea cu 4% a fumătorilor. Potrivit statisticilor, 12 milioane de francezi fumează constant, o cifră stabilă de 4 ani. 75.000 de persoane mor în fiecare an în Franța din cauza unor afecțiuni puse pe seama fumatului, decese ce ar putea fi evitate, avertizează Alianța împotriva Tutunului./lalexandrescu

RADOR RADIO ROMÂNIA – 29 noiembrie