Rata de tratare și reutilizare a apei este foarte scăzută în România, de numai 1,5 procente, faţă de media Uniunii Europene de 11,8%, a declarat astăzi şeful Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului, László Borbély.
Prezent la o conferinţă de specialitate, el a subliniat că, pentru îmbunătăţirea acestei situaţii, trebuie să se implice toate părţile interesate, începând de la executiv şi instituţii publice, până la mediul de afaceri şi societatea civilă.
László Borbély: Din păcate, România nu stă chiar așa de bine în ceea ce privește apa utilizabilă. Sunt 2.660 de metri cubi pe an pe persoană, față de 4.000, media Uniunii Europene. Deci, în acest moment avem treabă pentru perioada următoare, avem Planul de Acțiune privind Economia Circulară și acolo e o componentă puternică, acest segment de apă. Iată cum Buzăul poate fi un oraș circular începând din 2020, cu strategie /…/ circulară, cum poate avea un proiect pe 25.000 de hectare care vor fi irigate prin apele tratate. Și cu nămolul, am discutat chiar cu Ministerul Mediului, ca să avem o concepție închegată în ceea ce privește utilizarea nămolului.
Realizator: László Borbély a subliniat că până în 2027 trebuie implementate investiţii majore în valoare de aproape 10 miliarde de euro, parte din finanţare fiind asigurată prin PNRR, şi că departamentul pe care îl conduce a realizat un plan care cuprinde 52 de acţiuni prioritare. El a mai subliniat că, până în prezent, s-au realizat numai 59% din conectările la sistemele de canalizare şi 74% din cele privind alimentarea cu apă./geftene/lalexandrescu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 29 noiembrie