2023. december 6.

Büntetőeljárás indított a DNA Florin Cîţu volt miniszterelnök ellen
Az országos korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerdán közölte Florin Cîţu volt miniszterelnökkel, hogy megkezdte ellene a büntetőeljárást hivatali visszaélésben való bűnrészesség két rendbéli bűncselekményének gyanúja miatt a koronavírus-elleni oltóanyagok beszerzésének ügyében. Florin Cîţu szerdán reggel jelent meg a DNA székhelyén. A DNA emlékeztetett, hogy 2020. június 17-én az Európai Bizottság elfogadta a koronavírus elleni oltóanyagok fejlesztésének, gyártásának és forgalmazásának felgyorsítására irányuló európai stratégiát. Ebben a hatékony vakcinaváltozatok központosított beszerzését javasolta, és vállalta, hogy a tagállamok nevében előzetes beszerzési megállapodásokat köt a gyártókkal. A vakcinákat a lakosság számával arányosan osztották szét az EU tagállamai között, amelyek saját hatáskörben dönthettek arról, hogy prioritásként kezelik-e a lakosság egyes kategóriáinak oltását. Az ügyészség közölte: azt vizsgálják, hogy 2021 januárja és májusa között bizonyos kormánytagok a jogszabályok megsértésével és a beszerzést alátámasztó dokumentumok/elemzések hiányában a szükségesnél jóval több Pfizer és Moderna oltóanyagadagot rendeltek. Az ügyben Vlad Voiculescu és Ioana Mihăilă volt egészségügyi miniszterek ellen is vizsgálódnak a korrupcióellenes ügyészek. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.06)
Kanyarójárvány Romániában
Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerdán kijelentette, az embereknek tudniuk kell, hogy ez egy olyan betegség, amely „távolról is ölni tud”. Szerinte az, hogy az országban kanyarójárványt hirdettek, lehetővé teszi a 9-11 hónapos gyermekek beoltását, valamint az oltáskampány felgyorsítását. Az egészségügyi minisztérium kedden este kanyarójárványt hirdetett, az indoklás szerint a megbetegedések „aggasztó növekedése” követelte meg ezt a lépést. Rafila szerdán elmondta, az ország 29 megyéjében csaknem 2000 megbetegedést regisztráltak. „Ezzel a helyzettel már korábban is találkoztunk, a minisztérium pedig tájékoztató kampányt indít a szülők számára, hogy javítsa az oltási program betartását.” Hozzáfűzte: a kanyaró egy olyan betegség, amely ezer főre vetítve 1–3 elhalálozást okoz. Ez valóban egy gyermekbetegség, és nem tehetjük meg hogy nem foglalkozunk a problémával. Tájákoztatni kell a lakosságot, és arra ösztönözni a szülőket, hogy jöjjenek el a gyermekeikkel az oltásra – magyarázta az egészségügyi miniszter. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.06)
Romániában 2 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom az első tíz hónapban
Romániában a nyers adatok szerint 2 százalékkal, a naptárhatástól megtisztított érték szerint pedig 2,2 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom az első tíz hónapban a tavalyi év azonos időszakához képest – közölte szerdán az országos statisztikai intézet (INS). A vizsgált időszakban az élelmiszer, ital és dohánytermék forgalmazása nyers adatok szerint 3,4 százalékkal, a nem élelmiszerek értékesítési volumene 3,7 százalékkal nőtt, míg az üzemanyag-eladásból származó árbevétel 3,7 százalékkal csökkent a 2022-es év első tíz hónapjában regisztrált adatokhoz képest. Októberben a román kiskereskedelmi forgalom a nyers adatok szerint 1,8 százalékkal, míg a naptárhatással kiigazított érték szerint 1,4 százalékkal haladta meg a tavaly októberi szintet. Az idei év szeptemberéhez képest nyers adatok szerint 1,3 százalékkal bővült októberben a kiskereskedelmi forgalom, ami a szezonális és naptárhatás figyelembevételével 0,9 százalékos növekedésnek felel meg. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.06)
A romániaiak többsége szerint az országnak nem szabad kilépnie az EU-ból
A romániai lakosság több mint 70 százaléka úgy véli, hogy Romániának nem szabad kilépnie az Európai Unióból és a NATO-ból – derül ki az INSCOP Research novemberben végzett közvélemény-kutatásából. Arra a kérdésre, hogy Romániának ki kellene-e lépnie az EU-ból, a megkérdezettek 25,7%-a válaszolt úgy, hogy ki kellene lépnie, míg 70,3% az ország EU-tagságát támogatja. 4% nem tudta, vagy nem válaszolt erre a kérdésre. Ami a NATO-t illeti, a válaszadók 77,3%-a szerint Románia továbbra is a NATO tagja kell hogy maradjon, 18,9% szerint Romániának ki kellene lépnie a NATO-ból, 3,8% pedig nem tudta vagy nem válaszolt. A közvélemény-kutatást az INSCOP Research végezte az Új Stratégiai Központ megbízásából, az adatokat 2023. november 6-14. között gyűjtötték. A hibahatár plusz/mínusz 2,95%. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.06)