BNR: Nu renunţ la obiectivul meu ca Bulgaria şi România să fie în Schengen încă de anul acesta (Ylva Johansson)

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat că nu renunţă la obiectivul său ca Bulgaria şi România să fie admise în Schengen încă de anul acesta: „Recent, am desfăşurat o misiune de stabilire a faptelor în Bulgaria şi aceasta a fost într-adevăr de succes. Aşa că voi folosi această posibilitate pentru a vorbi despre ea şi despre cât de bine pregătite sunt atât Bulgaria, cât şi România pentru aderarea lor la Spaţiul Schengen. De aceea, obiectivul meu este în continuare luarea unei decizii până la sfârşitul acestui an”, a precizat comisarul european.

Ministrul spaniol al afacerilor interne, Fernando Grande-Marlaska, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a UE, a subliniat: „Nu vom lua astăzi o decizie cu privire la această chestiune, dar vom continua să discutăm, să comentăm şi să colectăm toate evaluările. Vom evalua progresul celor două ţări şi necesitatea de a construi o Europă mai puternică. Nu există nicio îndoială că acest lucru se va întâmpla atunci când vom reuşi să finalizăm integrarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen”.

La întrebarea dacă încă este posibil votul privind aderarea celor două ţări până la încheierea preşedinţiei spaniole, ministrul a răspuns: „Am spus întotdeauna că o Europă mai puternică este o Europă cu România şi Bulgaria şi cu integrarea lor completă în Spaţiul Schengen. Lucrăm, continuăm să lucrăm şi sperăm ca integrarea lor completă să fie posibilă cât mai curând. Suntem pe acest drum”.

În cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne de la Bruxelles, miniştrii de interne ai UE nu vor vota aderarea celor două ţări la zona de liberă circulaţie, însă această decizie ar putea fi luată în cadrul Consiliului în orice format./ddaniela/cciulu

www.bnr.bg – 5 decembrie