Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu membri ai Congresului american pe tema parteneriatului strategic între SUA și România

Emisiunea: „Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Premierul Marcel Ciolacu, aflat în vizită de lucru în Statele Unite, a discutat ieri cu membri ai Congresului american în principiu pe tema parteneriatului strategic între cele două țări în domeniile apărării, securității, energiei și comerțului. S-a discutat inclusiv despre includerea României în programul Visa Waiver, șeful executivului spunând că există susținere din partea oficialilor americani pentru ca românii să poată călători fără vize în Statele Unite, începând cu anul 2025. Trimisul RRA Ptruța Obrejan relatează.
Reporter: S-a discutat inclusiv de situația din regiunea Europei de Est, despre evoluțiile de securitate din zona Mării Negre și din Orientul Mijlociu. Premierul Marcel Ciolacu a susținut necesitatea consolidării posturii NATO în regiunea Mării Negre, dar s-a pronunțat și pentru creșterea prezenței militarilor americani în țara noastră. Vizita la Washington, pe lângă dimensinea politică, are și un puternic aspect economic. De altfel, premierul afirma că se dorește ca Statele Unite să devină principalul investitor non-UE în România.
Marcel Ciolacu: Atâta timp cât Statele Unite a dislocat peste 2.000 de soldați americani și logistică militară de ultimă generație pe teritoriul României, cred că putem și pe zona economică să creăm un hub al companiilor americane, care ducem, normal, și la dezvoltarea României, dar și vedem un viitor pentru reconstrucția Ucrainei.
Reporter: O altă prioritate o reprezintă includerea României în programul Visa Waiver, șeful executivului spunând că există susține din partea oficialilor și congresmenilor americani.
Marcel Ciolacu: Pentru ridicarea vizelor, am vorbit cu fiecare congresmen în parte, absolut toată lumea ne susține. Mai avem de îndeplinit un criteriu tehnic; aici va trebui să facem un efort nu numai al statului român, al nostru, al tuturor românilor, dacă vrem cu adevărat să închidem această discuție la sfârșitul anului 2024 și să fie în aplicare în anul 2025.
Realizator: Premierul Marcel Ciolacu a discutat ieri și cu secretarul pentru energie, Jennifer Granholm. El a declarat, după întâlnire, că proiectele Unităților trei și patru de la Cernavodă și cel al unității nucleare de mici dimensiuni de la Doicești rămân prioritare. Acestea sunt legate de obiectivul României a-și asigura independența energetică, precum și de țintele asumate în domeniul schimbărilor climatice./RADOR RADIO ROMÂNIA/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (6 decembrie)