„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – România bate pasul pe loc la testele PISA. Rezultatele obţinute de elevii din ţara noastră anul trecut sunt similare cu cele din 2018, adică slabe. În Uniunea Europeană după noi este doar Bulgaria.
Reporter: Nicoleta Turcu – La testele PISA organizate de OCDE după pandemie au participat 81 de state, iar disciplina pe care s-a pus accent a fost matematica. Prin acest program de evaluare, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică urmărește să evalueze sistemele de educație din întreaga lume prin testarea competențelor elevilor de 15 ani la lectură, matematică și științe. Puțin peste jumătate din copiii români de această vârstă au dovedit că au un nivel cel puțin acceptabil la aceste discipline. La nivel global, suntem în urma sistemelor de educație din țări precum Emiratele Arabe Unite, Turcia și chiar Ucraina, care a participat cu câteva regiuni la testarea desfășurată pe timp de război. Ministrul educației, Ligia Deca, afirmă că noul cadru legislativ adoptat în acest an va duce la îmbunătățirea situației.
Ligia Deca: În ultimii ani, rezultatele României la PISA au rămas stabile, dar e momentul să progresăm. Trebuie să creștem de la 5 la 7 elevi din 10 care să demonstreze competențe cel puțin minime la lectură, științe și matematică. Noua lege a învățământului preuniversitar creează cadrul necesar pentru îmbunătățirea competențelor elevilor la cele trei domenii, reducerea decalajului de performanță existent între elevii cu statut social, economic și cultural diferit. Rezultatele noului cadru legislativ se vor vedea în următoarele ediții ale studiilor PISA.
Reporter: Următoarea testare PISA va avea loc în anul 2025, când științele vor reprezenta domeniul principal. Domeniul inovator va fi învățarea în lumea digitală, iar opțional se vor testa și cunoștințele de limba engleză./RADOR RADIO ROMÂNIA/lcoman/asalar
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 decembrie)