Pfizer a iniţiat proceduri judiciare împotriva Ungariei și Poloniei pentru că cele două țări nu au preluat vaccinuri de la companie.
Potrivit unor documente obținute de Politico, Guvernul ungar refuză să accepte și să plătească pentru un total de trei milioane de doze de vaccin împotriva coronavirusului, relatează portalul ungar penzcentrum.hu.
Ungaria a refuzat să preia transportul și să plătească pentru acesta, invocând războiul din Ucraina. Este vorba despre 60 de miliarde de forinți.
Între timp, Centrul de Informare al Guvernului a declarat că vaccinurile au fost „comandate în cantităţi inutil de mari și impuse statelor membre”. Acesta este motivul pentru care Guvernul ungar a decis să nu se înscrie la cea de-a doua rundă de achiziții publice comune ale UE pentru vaccinurile Pfizer. Guvernul ungar a adăugat: „Achiziția Pfizer a fost înconjurată de suspiciuni de corupție în cadrul Comisiei Europene”.
Guvernul a declarat deja în 2021 că Comisia Europeană a dat statelor membre doar o zi pentru a decide dacă vor vaccin Pfizer și, dacă da, în ce cantitate. Executivul de la Budapesta a solicitat în cele din urmă acest vaccin, însă în noiembrie 2022 a refuzat livrarea vaccinului.
Și Polonia este dată în judecată din motive similare, iar în România a izbucnit scandalul din cauză că Guvernul a comandat prea multe vaccinuri, ceea ce ar fi putut afecta bugetul României.
Achiziția de vaccinuri de către Comisia Europeană face obiectul mai multor proceduri, „The New York Times”, de exemplu, doreşte să dea în judecată pentru mesajele în care președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a parafat afacerea.
Comisia Europeană are o altă părere
Comisia Europeană nu a achiziționat vaccinuri împotriva COVID-19, ci a semnat contracte-cadru cu companii farmaceutice pentru achiziționarea de vaccinuri, pe baza consultărilor cu statele membre – a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Stefan De Keersmaecker, pentru ziarul ungar „Népszava”, reacționând la afirmația Guvernului ungar potrivit căreia Comisia Europeană a comandat atât de multe vaccinuri în mod inutil.
Potrivit lui Stefan De Keersmaecker, toate deciziile importante din timpul pandemiei au fost luate de așa-numitul organ de coordonare, în care au fost reprezentate toate țările UE și Colegiul comisarilor. Statele membre acolo au decis, ce cantitate de vaccinuri vor și în ce condiții.
Ulterior, mai multe state membre au dorit să modifice aceste contracte, ceea ce poate fi motivul pentru care Pfizer a întârziat să livreze vaccinurile. Potrivit ziarului ungar „Népszava”, Ungaria a vrut, de asemenea, să își modifice contractul cu Pfizer, dar în cele din urmă nu a semnat amendamentul, astfel încât acordul anterior rămâne în vigoare, iar termenii acestuia sunt obligatorii.
https://infostart.hu/belfold/2023/12/07/hatvanmilliard-forintot-varnak-magyarorszagtol-a-kormany-elmagyarazza-hogy-miert-nem-fizet/vblanka/denisse