Sondaj INSCOP privind candidaţii la alegerile prezidenţiale

„Radiojurnal” – Realizator: Laurenţiu Văduva – Adjunctul secretarului general NATO, Mircea Geoană, se situează pe primul loc în intenţiile de vot la alegerile prezidenţiale, iar în cazul în care acesta nu candidează primul loc în preferinţele românilor i-ar reveni liderului PSD, Marcel Ciolacu. Care sunt cele mai importante estimări ale sondajului INSCOP ne spune Mihaela Dumitrescu:
Reporter: 13% dintre respondenți nu se vor prezenta la vot, în vreme ce 57,6% spun că vor merge sigur la alegeri. Pentru a măsura intenția de vot la prezidențiale, INSCOP a luat în calcul două scenarii. În primul dintre ele candidează Mircea Geoană independent și este pe primul loc în preferințe cu 26,2%, urmat de Marcel Ciolacu PSD, 20,8%, Diana Șoșoacă SOS, 14,4%, George Simion AUR, 14%, Nicolae Ciucă PNL, 12,1%. În scenariul cu numărul doi ar intra în cursa prezidențială numai liderii de partid, astfel că topul preferințelor este următorul: Marcel Ciolacu 27,4%, Diana Șoșoacă 19,1%, George Simion 18%, Nicolae Ciucă 14,1%, Cătălin Drulă 7,1%, Dacian Cioloș 6,7%, și Kelemen Hunor 2,7%. Comparativ cu luna septembrie, specialiștii institutului de sondare observă ușoare creșteri ale intenției de vot pentru Mircea Geoană, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, dar și o creștere mai mare în cazul Dianei Șoșoacă, evoluție care se corelează, spun aceștia, cu o scădere a intenției de vot pentru George Simion, pentru că, practic, cei doi concurează pe același segment de electorat.
Realizator: Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda news.ro, în perioada 20-27 noiembrie, prin interviuri telefonice pe un eșantion reprezentativ. Eroarea maximă admisă este de plus-minus 2,95%, la un grad de încredere de 95%./RADOR RADIO ROMÂNIA/lcoman/ilapadat

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 decembrie)