Sondaje anterioare au arătat că majoritatea ungurilor nu sprijină aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, unul dintre posibilele motive fiind rata mare de respingere a transporturilor de cereale ucrainene: nouă din zece unguri nu cred că produsele agricole ucrainene modificate genetic ar trebui să fie permise în Ungaria – potrivit Institutului „Nézőpont”, care a prezentat, vineri, rezultatele ultimului său sondaj de opinie publică într-un comunicat remis Agenției de Presă MTI.
Institutul a scris: Guvernul ungar a lansat o consultare națională pentru a treisprezecea oară din 2010 încoace, pentru a colecta opiniile ungurilor cu privire la principalele subiecte de dispută cu Comisia Europeană.
Una dintre cele unsprezece întrebări din cadrul consultării se referă la importul de cereale modificate genetic din Ucraina, ca urmare a deschiderii frontierelor de către Uniunea Europeană pentru transporturile de cereale ucrainene modificate genetic, ceea ce a pus piețele din țările est-europene într-o situație dificilă, se arată în comunicat.
Institutul a declarat că este important să se știe ce cred ungurii despre această problemă, astfel că a dorit să afle dacă respondenții sunt sau nu de acord cu admiterea produselor ucrainene.
Potrivit sondajului, care a fost realizat între 4 și 6 decembrie prin telefon în rândul a 1.000 de persoane, marea majoritate a ungurilor (87%) consideră că produsele agricole ucrainene modificate genetic nu ar trebui să fie permise în Ungaria și doar 5% le consideră acceptabile.
Sondajele anterioare au arătat că majoritatea ungurilor (62%) nu sunt de acord ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană, iar un posibil motiv pentru acest lucru este nivelul ridicat de dezacord cu introducerea produselor agricole ucrainene modificate genetic, a adăugat Institutul.
Potrivit cercetării, indiferent de apartenența politică, există o majoritate a celor care se opun deschiderii graniţelor pentru transporturile ucrainene, cu o opinie unanimă în rândul susţinătorilor partidelor de guvernământ (97%), dar cu o majoritate clară a alegătorilor de stânga (75%).
Opoziția de dreapta radicală, Mișcarea Patria Noastră respinge, de asemenea, deschiderea granițelor pentru produsele ucrainene modificate genetic, cu 84% din votanții opoziției, a adăugat Institutul.
Conform cercetării, nu există un anumit grup social, în funcție de sex, vârstă, educație și tipul de aşezare, unde majoritatea oamenilor ar susține introducerea în Ungaria a produselor agricole ucrainene modificate genetic. Chiar și patru cincimi (82-82%) dintre cei cu studii superioare și cei care locuiesc în capitală se opun propunerii administrației de la Bruxelles, potrivit unui rezumat al rezultatelor sondajului./vblanka/gpodea
MTI – 8 decembrie