Programul Timişoara – Capitală Culturală Europeană se apropie de final. Urmează ultimul weekend plin de concerte, spectacole şi expoziţii.
Bilanţul anului în care Timişoara a fost capitală europeană a culturii arată bine – programul a fost un succes şi a depăşit aşteptările tuturor, a spus primarul Dominic Fritz. Cu mai multe informaţii, corespondenta RRA Alina Bujancă.
Reporter: Pe parcursul acestui an au avut loc peste 2.000 de manifestări culturale, la care au luat parte sute de mii de artiști și vizitatori și au fost deschise cinci noi spații culturale în cinematografe, galerii de arte și săli multifuncționale.
S-au implicat aproape 900 de organizații și peste 3.000 de voluntari, iar Timișoara s-a bucurat de vizibilitate atât pe plan național, cât și internațional, inclusiv la nivel diplomatic. Programul cultural a costat peste 20 de milioane de euro, bani proveniți de la bugetele local și județean, de la Ministerul Culturii și din sponsorizări.
Deși programul cultural se încheie în acest weekend, urmează o nouă etapă, cea a moștenirii culturale, care va oferi artiștilor finanțări de 7 milioane de lei de la bugetul de stat pentru continuarea proiectelor de succes. În plus, anual, Primăria va aloca o sumă de un milion de euro pentru rezidențe artistice și burse de creație.
Dominic Fritz: Din start am spus că avem două ambiții mari cu acest titlu: prima ambiție este să redefinim cultura și arta în Timișoara, în comunitatea noastră, ca un motor al dezvoltării și al doilea obiectiv – să replasăm Timișoara, dar și România pe harta Europei.
Reporter: Pentru a marca finalul Programului Timișoara – Capitală Culturală Europeană, până duminică sunt organizate mai multe concerte, spectacole și expoziții în aer liber și în spații multifuncționale./geftene/csimion
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 8 decembrie